Gigantisk fald i salg af norsk skønlitteratur

April måned har set et historisk dårligt salg af norsk skønlitteratur. Nedgangen kan have flere årsager, mener norsk bogsociolog.

Nye tal fra Forleggerforeningen viser et alarmerende fald på 39 % i omsætning af norsk skønlitteratur i april 2019 i forhold til året før - fra 20 millioner norske kroner til 12. Det samlede omsætningsfald er på næsten 12 %, når alle bogformater regnes sammen. Streaming af lydbøger kompenserer et stykke ad vejen for faldet i salget af trykte bøger og gør det samlede omsætningstab mindre.

Faldet i salget af trykte bøger og stigningen i den økonomiske betydning af streaming af lydbøger ses også i de to andre skandinaviske lande.

I Danmark og Sverige mere end kompenserer lydbøgerne, viser årsstatistikkerne for 2018 fra henholdsvis Danske Forlag og den svenske Bokförsäljningsstatistiken: Bogbranchens samlede omsætning er steget i begge lande, dog mest i Sverige, hvor lydbøgerne i forvejen fylder mest. 

Ser vi bort fra problemet i, at statistikkerne dækker forskellige perioder, bekræfter tallene, at Sverige pt. er førende i Skanavien på streamingfronten, Danmark kommer ind en andenplads, mens Norge indtager sidstepladsen. En pointe, som kommerciel chef på JP/Politikens Forlag Jakob Harden også nævnte i et interview på BogMarkedet.

Frankfurt-effekten

Det kunne være fristende at forklare det bemærkelsesværdige fald i salget af norsk skønlitteratur med lydbogens stigende popularitet på bekostning af den trykte bog. Men bogsociologen, professor Tore Slaatta fra Oslo Universitet mener, at der også er en anden forklaring.

Efterårets bogmesse i Frankfurt - hvor Norge er æresgæst - betyder en del: 

"Jeg kan ikke huske, at der har været nogen større udgivelser i 2019," siger Tore Slaatta til avisen Klassekampen. "Forlagene sparer nok de største forfattere til Frankfurt i håb om international opmærksomhed. De næste måneder udgives nye bøger af flere forfattere som er kendt for at have mange læsere. Blandt dem er Jo Nesbø, Maja Lunde, Tore Renberg, Jan Kjærstad og Jon Fosse."

Med skubbet fra Frankfurt vil bogåret 2019 blive helt normalt, spår Slaatta. 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere