Google lancerer lydbogstjeneste

Google tilføjer nu lydbøger til deres Play-butik som et led i udvidelsen af stemmeaktiverede services. Danske lyttere må dog vente lidt endnu.

I sidste uge kunne vi berette om Spotifys ankomst på lydbogsmarkedet med tjenesten Spotlight. Denne gang er turen så kommet til Google, der har annonceret deres første lydbogstjeneste, Audiobooks. Tjenesten, der indtil videre er lanceret i 45 lande og på 9 forskellige sprog, går dog i første omgang uden om Danmark.

Audiobooks bliver en integreret del af Googles app-butik Google Play og kommer til at fungere på både Android, iOS og web. I modsætning til mange eksisterende lydbogstjenester vil Google ikke bruge en abonnementsbaseret model. De sælger i stedet lydbøgerne enkeltvis. Det bliver også muligt at dele bøgerne med resten af familien ved hjælp af deres Family Library-service, der kan bruges på tværs af enheder. Den vigtigste funktion, som Google fremhæver i deres pressemeddelelse, er stemmeaktiveringen af lydbøgerne. Med denne bliver det muligt at starte, pause og planlægge sin lydbogslytning ved hjælp af Googles stemmeaktiverede software.

BogMarkedet har kontaktet Morten Visby, formand for Dansk Forfatterforening, for en kommentar på en fremtidig dansk version. Mens han ser det som positivt med en ny aktør på lydbogsmarkedet, vækker udsigten til en mulig dansk version af Google Audiobooks ikke vild begejstring: ”Nu er det jo Google, og det er en bekymring, at giganterne – som Google og Amazon – kan sætte sig tungt på markedet med kunstigt lave priser.”

At Googles model er baseret på salg af enkelte bøger, ser Morten Visby mere positivt på: ”En styksalgsbaseret model er mere overskuelig for forfatterne end abonnementsordningerne, hvor udregningen af royalties er svær at forholde sig til.”

På nuværende tidspunkt er bekymringen over Google dog ikke så højt på dagsordenen: ”Det er ikke et tilfælde, at Google er gået uden om Danmark i første omgang. Det danske marked er meget lille, og Google finder det nok ikke umagen værd endnu.”

I Danmark er det Mofibo, Storytel og bibliotekernes eReolen, der fylder mest på lydbogsmarkedet, og de danske lyttere må holde sig til dem lidt endnu; Google har endnu ikke nogen oplysninger om lancering af en dansk version. Men BogMarkedet holder som altid øje med udviklingen.

 

Læs mere om Google Audiobooks her.

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere