Grav af Thomas Bagger

Thomas Bagger er klar med tredje bind i sin serie om Ask Hjortheede og Camilla Staal. Med Grav skriver Bagger sig op blandt de store danske krimiforfattere. Bogen er emininent.

Da Thomas Bagger debuterede med Den Permanente på det lille Aarhus-forlag EC Edition fik han rosende ord med på vejen. Den Permanente var da også en effektiv krimi, men den havde sine fejl og kompositorisk var den ikke helt skarp. Man kunne dog ane, at Bagger havde talent. Med sin anden bog, Superstar, blev talentet tydeligere, og Mofibos læsere fik øjnene op for Baggers bøger. Superstar stod skarpt og var velskrevet, men plottet var måske ikke helt så gennemført. 

Siden Superstar har Thomas Bagger skiftet forlag, og han udkommer nu på det nye og ambitiøse Montagne. Det løfter Bagger. Selvom den nye bog hedder Grav, så rækker Thomas Bagger mod skyerne, for med sin tredje bog forløses talentet. Der er praktisk talt ikke en finger at sætte på tredje og måske sidste bind i serien om Task Force-enheden i Aarhus.

Grav er sådan set to krimier i et. En kidnapning i nutiden, der flettes sammen med et politimord i 1992. De to sager har en stærk forbindelse, og det ved man som læser allerede fra begyndelsen. Hvordan de to sager er flettet sammen afsløres dog kun drypvist gennem bogen på helt eminent vis. Bagger formår gennem hele bogen at skære plottet til, så man aldrig ved præcis, hvad der er hoved eller hale på hele miseren. Det kunne nemt være gået galt, når man skal styre to sideløbende historier, der hænger uløseligt sammen.

Ask Hjortheede og Camilla Staal skal i nutiden finde en kidnappet pige, der er levende begravet med ilt til 12 timer. Kidnapningen har stærke forbindelser til det politimord, som bogen åbnes med. Den sideløbende historie om den myrdede betjents sidste timer i 1992 er hård kost og er mindst ligeså interessant som historien om Ask og Camilla. Kapitlerne springer frem og tilbage mellem de to historier, men da historierne er plotmæssigt forbundet med mange karaktersammenfald, så føler man aldrig, at man læser to forskellige historier. Hjernen er hele tiden begravet i det overlæggende plot.

Det er tidligt på året, men Grav må stå som en oplagt kandidat, når årets bedste krimi skal udvælges. Bagger fortjener en plads blandt de helt store. 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere