Gutkind annoncerer topnavne

Et af de mest omtalte forlagssatsninger i lang tid, Gutkind Forlag, offentliggør i dag navne på forfattere og nøglemedarbejdere.

Den perfekte storm river alt med – men nogle gange kan den åbenbart rydde grunden til noget nyt og spændende.

Efterårsstormen i forlagsbranchen havde epicenter i Gyldendals fysiske indlemmelse af forlaget Rosinante & Co., hvor de i forvejen ejede 100 % af aktierne – i hvert fald var det den danske storm; den nordiske version handlede i højere grad om, at streaming af lydbøger halede ind på salget af trykte bøger, hvilket satte sig tydelige spor i forlagslandskabet.

Trækket fra Gyldendals side blev af mange kommentatorer – aviser, webmagasiner og i diverse Facebook-opslag ikke mindst – set som endnu et led i den såkaldte kontraktion (litteratursociolog Hans Hertels fagbegreb) af forlagsbranchen, der har stået på i årtier:

Store forlag (dem med pengene) opsluger de små- og mellemstore (dem med den spændende profil) for at presse saften ud af dem og efter noget tid at tildele dem en side i glemmebogen – om dette er tilfældet her, må tiden vise.

Omvæltningerne på Rosinante & Co. betød fyringer af en stor del af forlagets medarbejdere, herunder forlagsdirektøren. Forlagschef Jacob Søndergaard valgte, skrev han på sin Facebook-profil, at satse på et nyt projekt, fremfor at blive en del af Gyldendal.

Alt dette er velkendt. Nu er skridtet frem blevet offentliggjort.

 

Det nye projekt

Kort tid efter blev det annonceret, at Jacob Søndergaard skulle stå i spidsen for et nyt forlag ved navn Gutkind Forlag.

Forlaget er den svenske mediekoncern Bonniers forsøg på igen at komme ind på det danske bogmarked, hvilket de ellers i al hast forlod for 12 år siden.      

Detaljer om det nye forlag lod dog vente på sig, men i dag bliver der lindet lidt mere på låget, og man lægger stærkt fra kaj:

I løbet af 2020 og 2021 har Gutkind udgivelser på vej med forfattere som Helle Helle, Vita Andersen, Lotte Kaa Andersen, Caroline Albertine Minor, Stine Pilgaard, Kristina Stoltz, Tine Høeg, Lotte Kirkeby og Emma Bess. Der er flere navne på vej – måske sniger der sig også et mandenavn ind.

Forlaget vil også satse på udenlandsk litteratur, og der er købt oversættelsesrettigheder ”til flere udenlandske forfatterskaber med henblik på at opbygge en stærk og alsidig liste af oversat litteratur,” som det hedder i pressemeddelelsen.

Det nye hold består blandt af seniorredaktør Louise Kønigsfeldt, som er gået med fra Rosinante & Co. over i Gutkind, assisterende forlægger Esthi Kunz, der har en meget bred baggrund i bogbranchen, samt Joel Haviv, der er salg- og marketingchef. Han kommer fra en stilling som medlemschef hos DJØF.

Mette König tiltræder som pressechef i næste uge. Hun kommer fra Politikens Forlag.  

”Det er lykkedes at tiltrække fire erfarne, afholdte, topkompetente forlagsfolk, som sammen kommer til at udgøre grundstammen i Gutkind, og som vil stræbe efter at skabe et varmt, levende og ambitiøst forlagshus. Alt sammen gør, at jeg har store forhåbninger for fremtiden,” siger Jacob Søndergaard, der i det hele taget er meget glad for den positive opmærksomhed, der har omgivet Gutkind.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere