Gyldendal er stedet

Gyldendal fejrer 250 år i Oplysningens tjeneste, skaber af den moderne verden. Anledningen byder, at vi stiller Simon Pasternak spørgsmålet: Hvad betyder det for dig at være forlagschef på forlagsbranchens flagskib?

Hvis man som mig mener, at litteratur er tæt på det vigtigste i verden, er Gyldendal stedet. Hvorfor?

Fordi det i 250 år har været her, det vigtigste udkom, her, hvor man tog ambitionen på sig om at være et forlag for alle danskere, et forlag, der ville nå ud i alle kroge, fra den knivspidse digtsamling til den brede historiske roman og lydfortællingen om et drab i provinsen og være relevante for alle.

Og fordi Gyldendal bare er det sted, hvor man møder den største koncentration af talentfulde og dedikerede mennesker, det er et hus fuld af samtale, inspiration og litterære hoveder, fra forfattere og oversættere til marketingsfolk og redaktører. Man kan ikke gå to meter uden at snakke om litteratur, hvordan den skrives, hvordan den sælges, hvordan den bare findes i kælderen og kan støves af.

Så for en litteraturfanatiker som mig, der læser alt fra transskriberede grønlandske trommesange til store plotdrevne romaner om magt, sex og penge, så er Gyldendal stedet, for jeg tror, at vi i litteraturen og fortællingen midt i den her vanvittige verden fuld af sludder og vrøvl og ondskab kan møde det enkelte menneske, som det virkelig er i al dets grimhed og skønhed, uanset om det er en halvgud fra Babylon eller en teenager fra Trillingegaarden i Aarhus Vest.

I litteraturen skal vi ikke være de velfriserede dengser, vi skal være til hverdag, her kan vi være beskidte, her kan vi tale om uafgørlige, grimme ting – om politik, køn, racisme, død, ondskab, vi ikke kan tale om andre steder, hvor alting skal være mere entydigt. I fortællingerne kan vi samle alt det drama, der er svært at tale om, men som vi skal tale om, fordi det findes.

Og alle er en del af verdens drama.

Så for os på det nye Gyldendal-hold er det et frygtindgydende privilegium at skulle føre Gyldendal ind i en ny tid, med nye formater og nye måder at redigere og tænke fortællinger på – og samtidig beholde alt det gode, gamle. For Gyldendal er og skal stadig være et hus for fortællinger og stå pivåbent for alle med talent og en historie at fortælle.

Og vi skal blive ved med at forsvare vores medie og holde det relevant, ellers ender alle med kun at glo Netflix, spille PlayStation eller spilde deres liv på simremad. Vi skal være åbne og lyttende og lægge hus til alt det nye, alt det epokegørende talent og bringe historierne ud til alle, uanset hvor og hvem, for den gode fortælling kan sætte alle sind i brand.

 

Foto: Robin Skjoldborg.

 

 

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere