Gyldendal køber Borgens Forlag

Overtagelsen sker med virkning fra 1. september.

 
Gyldendal har købt Borgens forlag med virkning fra 1. september.
Det skriver Gyldendal i en fondsbørsmeddelelse. Borgens Forlag fortsætter som et selvstændigt imprint.
Det har ikke været muligt umiddelbart at få en kommentar fra hverken Helle og Niels Borgen eller hos ledelsen af Gyldendal, der sidder i bestyrelsesmøde hele formiddagen. Når det lykkedes, lægger vi en opdateret version af historien ud på hjemmesiden.
Af væsentlige danske forfattere fra Borgens backliste kan især nævnes hele Benny Andersens forfatterskab, samt udgivelser med Søren Ulrik Thomsen, Michael Strunge, Dan Turèll, Piet Hein, Erling Jepsen og Jakob Martin Strid. Både Søren Ulrik Thomsen og Jakob Martin Strid udkommer nu på Gyldendal, der dermed får samlet disse forfatterskaber hos sig.
Hertil kommer hele Borgens stærke katalog inden for ”krop, sind og ånd”, hvor forlaget i sine velmagtsdage sad på en meget stor del af dette segment. I alt er der en backliste på cirka 1.000 titler.
 
Borgens store nedtur
Borgen Forlag blev grundlagt i 1948 af Jarl Borgen, der hurtigt etablerede en profil som et kvalitetsforlag med fokus på dansk kunst og lyrik. Senere satsede forlaget mere og mere på selvhjælpsbøger og krop, sind og ånd. Det gik især stærkt fra midten af 80’erne, hvor man ansatte Elsebeth Gynther, som de næste 25 år opbyggede og udvidede hele denne del af forlaget. Bl.a. etablerede man Borgens Bogklub, som blev solgt pr. 1. januar 2009 til Gyldendal.
På det tidspunkt var forlaget ude i et økonomisk stormvejr. I de fremgangsrige år havde man ikke været gode nok til at styre udgifterne, og da den økonomiske krise i 2008 ramte hele den danske bogbranche, gik det for alvor galt. I februar 2009 afskedigede man halvdelen af de resterende medarbejdere, så der kun var 11 tilbage incl. de to direktører, Niels og Helle Borgen, der havde stået i spidsen for forlaget siden 1991.
Dermed var medarbejderstaben på få år gået fra 35 til 11, hvoraf 6 var fulgt over til Gyldendals bogklubber. I årene efter blev der yderligere reduceret, så der i dag kun er 2 ansatte og enkelte freelancere tilknyttet ud over de to direktører. Samtidig flyttede forlaget i nye og mindre lokaler i Valby.
Helle og Niels Borgen går nu på pension. Det var de to, der selv henvendte sig til Gyldendal med henblik på salget.
De seneste to år er det lykkedes atter at få overskud takket være en aktiv pleje af den store backliste inden for krop, sind og ånd.
”Vi er stolte af, at det lykkedes os at vende forlagets økonomi, inden vi gjorde klar til et salg,” siger Niels Borgen i en pressemeddelelse.
 
Ingen økonomiske konsekvenser
”Borgens aktiviteter ligger inden for Gyldendals eksisterende udgivelsesområder og tilkøbet forventes ikke at påvirke Gyldendals omsætning og resultat væsentligt for den resterende del af 2013,” hedder det i fondsbørsmeddelelsen.
 

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere