Højt til loftet i Præstø

Livet blomster, nye festivaler kommer til. Litteratur ved Præstø Fjord løber af stablen i en weekend i slutningen af april. Arrangør Mikkel Nordvig præsenterer.

Kimen til Litteratur ved Præstø Fjord, en festival for Litteratur, lyrik og fortællende musik, blev lagt i foråret, mens toiletpapirshamstring, hjemmeskole og lockdown trykkede danskerne platfodede, da litteraturbegejstrede undertegnede mødte DMA-vindende visesanger MC Hansen på Adelgade i Præstø og foreslog, at vi lavede ”et eller andet fedt”.

 

Vi laver da en litteraturfestival!

Vi forenede vores interesse for bøger, musik, lyrik og interessante mennesker og blev enige om, at det måtte der kunne komme en festival ud af. Efter et par møder, hvor tankerne fik frit løb mod skyerne, og vi fandt ud af, at vi havde godt med gode idéer og var enige om de fleste, var vi klar til at komme ud af sludre-over-en-kop-kaffe-fasen. 

Dygtige folk med vidt forskellig baggrunde blev inviteret ind som advisory board for at give idéerne nogle prygl, så vi kunne se, hvilke kunne stå distancen. Mange stod distancen, og flere kom til undervejs. Blandt andet ønskede vi, at festivalen skulle appellere til unge i lokalområdet.

I erkendelse af vores alderdom bad vi om hjælp til dette punkt og fik etableret et rådgivende panel bestående af Olivia Gerlach Fog/ZBC og Mia Dahl/Vordingborg Gymnasium.

 

Masser af opbakning

Festivalen kommer til at finde sted i bykernen i Præstø, hvor biografen, boghandelen Tissot & Koch, caféen Sweet & Coffee, biblioteket, rådhuset og kirken lægger lokaler til de optrædende kunstnere, som i skrivende stund blandt andet tæller Anne Lise Marstrand Jørgensen, orkesteret De Onde, Morten Pape, Laura Ringo, Tonny Vorm, Stine Askov, Jussi Adler-Olsen og Erik Grip.

Rundt om på gader og stræder vil der være forskellige indslag, der dels skal være til fornøjelse for alle byens borgere og gæster, dels skal binde arrangementet sammen og give den festivalstemning, vi er ude efter.

Projektet er blevet mødt med en enorm velvilje fra alle kanter: MENY Præstø er med som sponsor, ligesom Præstø Handel & Erhvervsforening bidrager. Det regionale spillested, STARS i Vordingborg hjælper med blandt andet billetsalg, og festivalen har fået tildelt støtte fra Øernes Kunstfond.

Den lokale forankring og opbakning er afgørende for Litteratur ved Præstø Fjord, som finder sted i en by, der udover fred, ro og natur også har masser af liv og dynamik.

Vi er begge tilflyttere og har hver især tænkt ”wow” ved mødet med, hvad lokale handlende, entreprenører, foreninger, organisationer og ildsjæle får til at ske her i området. Den initiativrigdom ville vi gerne være en del af, og man må i den grad sige, at vi er blevet budt velkommen.

Dét kvitterer vi for med en weekend med litteratur, lyrik, musik og god stemning – og visionen er, at Litteratur ved Præstø Fjord bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.

---

Litteratur ved Præstø Fjord foregår i weekenden den 23.-25. april 2021. Du kan læse mere på festivalens Facebook-side.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere