Højtlæsningen har trange kår i hjemmene

Har du læst for dit barn i dag? Hvis ikke, er du nok en del af en stigende tendens, der prioriterer andre ting end bogen.

En ny britisk undersøgelse ”Nielsen Book Research" viser, at højtlæsningen i hjemmene er dalende. Lignende dansk undersøgelse Børns læsning 2017 fra 2017 viser, at 52-85% børnene fra 3. til 7. klasse sjældent eller aldrig får læst højt af mor eller far derhjemme.

Inden vi stejler helt over de triste facts, er det værd at bemærke, at gennemsnittet for den tid barnet tilbringer med deres forældre er gået op, i hvert fald for fædrenes vedkommende. Det viser tallene fra en undersøgelse, som Rockwool fonden har lavet. Og det er klart, at der også er andre væsentlige ting børnene kan lave med deres forældre end at læse bøger.

Alligevel er nedgangen i den hyggelige højtlæsning værd at bemærke, for børnenes egen læsning falder nemlig også.

Skærme fylder procentvis meget mere i børnenes hverdag end før, og bogen får derfor stærk konkurrence. Den danske undersøgelse viser, at børn ville læse mere, hvis de blandt andet fik læst mere højt og hvis deres forældre hjalp dem mere med det. De efterlyser faktisk også, at forældrene stiller krav om, at de skal læse.

Men hvorfor er læsning stadig så vigtigt, når de fleste børn i forvejen bliver meget stimuleret af medier, venner, fritidsaktiviteter?

Undersøgelser viser, at højtlæsning og samtale om en bog øger børns ordforråd og deres evne til at formulere sig. Den viser også, at rollemodeller er vigtige for, om børn læser eller ej. Så vil vi have læsestærke børn, der er gode til at formulere sig, så skal vi gå for med et godt eksempel og skabe nogle gode og hyggelige læsevaner i hjemmet.

En artikel i The Guardian beskriver et studie af National Literacy Trust, der viser, at børn der læser for fornøjelsens skyld, har mindre sandsynlighed for at få psykiske problemer senere i livet. Så også her er der positive effekter at hente i bøgernes univers.

Foto: iStock/Getty Images.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere