H.C. Ørsted-jubilæum fejres med tegneserie

Er tegneseriemediet velegnet som medie til at fortælle om en stor videnskabsmand? Det håber Videnskabernes Selskab og Cobolt.

I anledningen af at det er 200 år siden, at Hans Christian Ørsted opdagede elektromagnetismen, fejrer Videnskabernes Selskab jubilæet med tegneserien 'HCØ- Kampen om videnskaben'. Det sker i samarbejde med forlaget Cobolt.

Håbet er, at tegneserien om en af Danmarks helt store videnskabsmænd vil vise sig både underholdende og lærerig.

Om valget af at fortælle Ørsteds historie som tegneserie, siger Marita Akhøj Nielsen, forlagschef i Videnskabernes Selskab, at: 

"Tegneserien er et stærkt medie. Den er på én gang er helt konkret og meget kompleks. Tegningerne skaber et univers, der virker realistisk og troværdigt - man kan jo selv se, at tingene er der. Det gælder så også, når tegningerne går ud over det faktiske og gør drømme, tanker og teorier håndgribelige."

"Teksterne præciserer og uddyber tegningerne, uden at det hele bliver alt for abstrakt," fortsætter hun. "Derfor er tegneserien et fremragende medie til at formidle videnskab.”

Henrik Prætorius, tegneseriens forfatter, tilføjer at han ønskede at fortælle H.C. Ørsteds historie “på en let tilgængelig, dramatisk facon. Den tegnede fortælling var et oplagt valg.”

Det skyldes, fortæller han, at tegneserien "er en kunstform, der er stærk til formidling af følelser og drama såvel som til at forklare videnskabelige og tekniske sammenhænge på en overskuelig og letforståelig måde.”

Henrik Prætorius nævner også, at “den vinkel vi har valgt, er Ørsteds kamp for sine ideer i en tid, hvor videnskaben er splittet. Det er en vigtig fortælling. Alle tider har sine opgør. Ørsted viser klart, hvor afgørende det er at holde fast i det, man tror på. Også når det ser sort ud.” Hvilket desværre må siges at være en vinkel der stadig har relevans i vores tid, hvor det heller ikke er alle der er lige åbne over for videnskaben.

Om dette kan ændres gennem at gøre videnskaben lettere tilgengængelig, for eksempel i form af at benytte tegneseriemediet, må fremtiden vise.

'HCØ - Kampen om videnskaben' udkommer på Cobolt den 28. august.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere