Hans Reitzel – et menneske i tiden

Af Erik C. LindgrenHans Reitzel (14.12.1918-18.10.2001) var i 35 år den personlige forlægger, der kun udgav det, han kunne gå ind for med forlæggerfunktionens særlige kombination af stædighed, fantasi, forretningstalent og kvalitetssans. ”Mennesket i tiden” var en bogserie på Hans Reitzels Forlag med væsentlige bidrag til 1950’ernes idédebat skrevet af forskere og...

Af Erik C. Lindgren
Hans Reitzel (14.12.1918-18.10.2001) var i 35 år den personlige forlægger, der kun udgav det, han kunne gå ind for med forlæggerfunktionens særlige kombination af stædighed, fantasi, forretningstalent og kvalitetssans. ”Mennesket i tiden” var en bogserie på Hans Reitzels Forlag med væsentlige bidrag til 1950’ernes idédebat skrevet af forskere og forfattere, og Hans Reitzel står selv som ”et menneske i tiden”, hvis forlagsindsats blev af banebrydende, kulturpolitisk betydning.
Hans Reitzel udgav de første titler i 1949 og var i 1950’erne og 1960’erne udgiver af kontroversielle forfattere som Henry Miller, Jean Genet og Vladimir Nabokov, alle forfattere, der åbnede manges øjne og sanser men forargede flere. Ved sin stædige insisteren slog Hans Reitzel sit navn fast som periodens dristigste forlægger. Han søgte til stadighed nye udgivelsesområder såsom billedkunst og gastronomi, psykologi og psykiatri, pædagogik og bøger om litteratur.
Hans Reitzel var en pioner i dansk forlagsverden. Han kendte sit ansvar, kompromisløst gik han sine egne veje, og laurbærrene modtog han senere i form af en PH-pris i 1969 og Forening for Forlagsfolks pris i 1970. Kollegernes respekt for hans redelighed og viden sikrede ham en næstformandsplads i Forlæggerforeningens bestyrelse – kun beskedenhed og manglende lyst til at stå frem gjorde, at han ikke senere lod sig overtale til formandsstolen.
I 1984 overdrog Hans Reitzel sit forlag til Munksgaard-koncernen, og fra 1999 blev det en del af Gyldendal-gruppen.
Fra jeg i 1987 – efter Joachim Malling – kom til Hans Reitzels Forlag, har jeg haft den glæde at besøge Hans og Mette i Farum og med dem kunnet diskutere alverdens anliggender, og over nogle glas Campari har vi sammen grinet og sladret. Efter Mettes død i 1996 blev der mere stille i huset på Vinkelvej, men når jeg ud på eftermiddagen dukkede op, gik timerne hurtigt med samtaler om minder fra besættelsestiden eller med diskussion af aktuelle politiske emner. I de senere år led Hans Reitzel i stigende grad af eftervirkninger fra oplevelser under krigen, og han gik nødigt ud.
Nu er Hans Reitzel imidlertid gået ud af døren for sidste gang, men mindet om en af 1900-tallets store forlæggere vil leve videre.
(Bogmarkedet nr. 44 2001)

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere