Hemmelighedskræmmeri i Sverige

Nye brikker til fortællingen om, at Amazon er godt på vej til Sverige og Norden. Enten med hovedselskabet selv eller via spydsspidsen The Book Depository, som er ejet af Amazon.

For en god måneds tid siden forlød det, at danske Gyldendal har indgået en aftale med engelske The Book Depository (TBD), som er ejet af den amerikanske webhandelsgigant Amazon - skræmmebilledet på monopolet, der fejer alle andre konkurrenter af banen.

Diskussionen om, hvorvid Amazon og TBD er to forskellige virksomheder, eller om TBD i reliteten bare er en spydsspids for Amazon (og virksomhedens tilforladelige ansigt), blev sat i relief, da det få dage senere kom frem, at selve Amazon er på vej til Sverige.

Først blev det afsløret, at Amazon havde indgået en aftale med logistikselskabet Förlagssystem, så Amazon fremover kan få leveret bøger fra de forlag, de indgår aftaler med. Der forlyder også rygter om, at Amazon er ved at etablere et lager uden for Eskilstuna.    

I dag skriver brancheorganet Svensk Bokhandel så, at Amazon har kontaktet blandt andet Bonnier-forlagen, hvor salgsdirektør Göran Wiberg dog ikke vil andet end at bekræfte, at de har modtaget en henvendelse. Det skylder fortrolighedsklausuler.

Svensk Bokhandel erfarer, at kontakten til de svenske forlag fra både Amazon og TBR´s side varetages af en og samme person, nemlig Tom Randles, der er vendor manager på Book Depository.

Kold begejstring 

Flere forlagsstemmer, som Svensk Bokhandel har talt med, inlusive ovennævnte Göran Wiberg, er i udgangspunktet positive over for, at der kommer en ny salgskanal, som yderligere kan udbrede bøgerne. Men her holder begejstringen op. 

Flere anonyme kilder fortæller, at Amazon holder kortene tæt på kroppen.

En anonym kilde fortæller: "De er interesserede i at komme ind på de svenske marked, men det har de været før, så vi ved jo ikke, hvor meget det kommer til at betyde denne gang."

En anden anden anonym kilde tilføjer: "De tilbyder så dårlige vilkår, at det bliver helt uinteressant at sælge bøger via dem."

Denne kilde fortæller videre, at Amazon kræver såvel fuld returret som gratis leverancer fra forlagene - ingen andre svenske webboghandlere arbejder med nogen af delene. Hen uddyber:

"I princippet kan de jo opkøbe lagre af bøger, som sælger godt, og snart kan bogen kun købes hos Amazon. Når bøgerne er holdt op med at sælge, kan de bare sende resten tilbage."

Man har fra Amazons side hverken ønsket at be- eller afkræfte rygterne om et kommende indtog i Sverige.   


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere