Hvad er kryptologi for noget?

Forfatter: Lars Ramkilde Knudsen
Sider: 76
Omslag: Hæftet
Omslagsgrafiker: Anne Bjørlie
Forlag: Polyteknisk Boghandel og Forlag A/S

I gamle dage mødtes man personligt for at udveksle en hemmelig nøgle (eller hemmelig kode, som andre siger), og denne nøgle kunne så bruges til at udveksle krypterede beskeder. I dag er vores liv forandrede, og der er behov for hurtigere og nemmere måder at kommunikere på. Vi udveksler mange kryptografiske nøgler hver dag, når vi bruger vores computere og smartphones. Vi krypterer og autentificerer, uden at vi opdager det.   
Hvad er Kryptologi for noget? forklarer de basale principper ved moderne kryptologi, hvordan man udveksler en fælles, hemmelig nøgle, og hvordan man krypterer en besked, sådan at kun den tiltænkte modtager kan læse beskeden.   
Det forklares, hvordan man konstruerer en digital signatur, og hvorfor kryptografiske hashfunktioner spiller en vigtig rolle i den proces. En nylig og populær anvendelse af hashfunktioner er i Bitcoin og Blockchain. Det ser vi nærmere på og viser, hvordan en moderne hashfunktion virker.   
Et nyt kapitel er ved at blive skrevet i historien for kryptologi, nemlig når store kvantecomputere ser dagens lys. Sådanne maskiner vil være i stand til at knække mange af de såkaldte public-key kryptosystemer, som bruges i dag. Heldigvis er der systemer, som er (eller menes at være) sikre, selv når de store monstre kommer.
Denne bog er lavet som et forsøg på at giver læserne en god forståelse af, hvad kryptologi er for noget, men uden at give for alt mange matematiske deltaljer.  

Fakta om bogen
Titel: Hvad er kryptologi for noget?
Forfatter: Lars Ramkilde Knudsen
Sider: 76
Omslag: Hæftet
Omslagsgrafiker: Anne Bjørlie
Forlag: Polyteknisk Boghandel og Forlag A/S


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere