Hvad skal vi med bogbussen?

Hvis brugerne ikke kan komme til biblioteket, må bogbussen komme til brugerne. Men er der et reelt behov for dette mobile bibliotek i vores digitale tidsalder?

Det er tirsdag middag, og bogbussen er ved at være klar til at stævne ud fra Vejle Bibliotek. Den limefarvede, opsigtsvækkende bus er i sving hver mandag til torsdag fra cirka klokken 12.45 til 20.

---


En del af det kørende personale: Birgit Eis Pedersen, chauffør og biblioteksassistent (venstre) og Lillan Grützmeier, bibliotekar.

---

Bogbussen oser af varme og traditioner. Rigtig mange genrer er repræsenteret rundt omkring i interiøret, og både medarbejdere og brugere ved lige, hvor de skal finde det, de søger. Det er berigende at se, at der kan være så meget på så lidt plads.

Sortimentet bliver jævnligt omarrangeret af det kørende personale, alt afhængig af årstidens tand eller lokale arrangementer, idet det er muligt at booke bogbussen uden for normeret åbningstid.

Der sker nu og da af for eksempel Jelling Musikfestival, Naturens Dag, herunder Sommerfuglebevægelsen, Kulturnatten, Røde Kors og især lokale børnehaver, som ønsker, at puslingerne skal beriges med en indsigt i billed- og lydbøger under mere private former.

 

Solidt kendskab til lokalområdet

Det er meget de samme brugere, der frekventerer bogbussen, som holder de eksakt samme steder på samme ugedage. Det er nærmest blevet en vanesag, som ikke er til at undvære. Som bibliotekar Lillan Grützmeier udtrykker det:

”Folk kender os, og vi kender dem og deres behov. Derudover er kunsten ikke at have mange bøger med, men de rigtige bøger. Vi kan jo ikke komme herud til Smidstrup Skole uden at have noget letlæseligt materiale med.”

Chaufføren med det store kørekort, Birgit Eis Pedersen, har kørt og arbejdet i bogbussen i fem år, mens hendes kollega, Lillan Grützmeier, har arbejdet en gang ugentligt i bogbussen siden 1985.

På 34 år oplever man et par generationsskift:

”Det har været en fornøjelse at se, hvordan børnene dengang kom ind i bogbussen og lånte børnebøger, og nu kommer de med deres egne børn. Det er jo skønt, og man kan jo ikke undgå at udvikle et vist forhold til sine brugere gennem årtierne.”

Der er masser af smalltalk ved udlånsskrankerne, hvor man opdaterer hinanden om hverdagens trivialiteter siden sidst.

En purk træder ind med sin bedstemor i hånden, imens en pensionist sætter sig ved skranken og beretter om sit ve og vel. Et par skoleveninder spørger om deres Angry Birds-bestilling, ligesom en slukøret pige tilkendegiver, at hun ikke kan finde sine bøger på værelset længere.

En anden kvinde i sin modne alder fortæller lystigt om sit udlån, inden hun propper tasken med nye bøger, og siger venligt til mig på vejen ud, da hun ser, BogMarkedets udsendte tager notater: ”Vi har stadig et behov for denne bogbus! Den må ikke spares væk, og det må du altså skrive.”

---

Bogbussen bliver flittigt besøgt af brugere i flere målgrupper. Især lægger den yngre generation vejen forbi, når bogbussen holder ved en af folkeskolerne.

----

Afdækker og tilpasser brugernes behov

Bogbussen er leaset af Vejle Kommune, og formålet er at facilitere adgangen til de trykte materialer for dem, som måske ikke har let adgang til et af kommunens fem fysiske biblioteker.

Der forefindes altid et eksemplar af de seneste udgivelser, ligesom brugernes bestillinger står klar til afhentning. Dagligt sker der udskiftninger på hylderne, og der er sågar sørget for hylder med hæld for at forhindre nedfald under kørslen.

I Brejning kommer der fluks en ældre herre ind og omgående tilkendegiver sin tilfredshed. Han besøger bogbussen hver eneste tirsdag. ”Vi er så glade for den,” udbryder han spontant.

Lige efter kommer en gruppe efterskoleelever ind, som aldrig har set bogbussen indefra, men blot skulle have deres nysgerrighed stillet. Disse osere er der også en del af, endskønt langt de fleste forlader bogbussen med bøger i favnen.

Selvsamme tilfredshed møder man i Løget, hvor bogbussen gør to stop. ”Vi er meget glade for den,” samtykker en anden ældre kvinde fluks, da hun opdager, der er en journalist til stede, alt imens en far og datter opholder sig i længere tid bagerst i bogbussens sofa- og legeareal.

Det er tydeligt, at børnene er vilde med faciliteterne, og nogle kommer udelukkende for at more sig under bussens ophold. Især i Smidstrup og Højen kan der opstå trængsel på visse dage inde i bogbussen.

Bogbussen er flittigt besøgt med en overvægt af børn, ældre, kvinder og lærere/pædagoger.

---

I bogbussens bagende er der gjort plads til børnenes udskejelser. Der er indrettet et sofa- og legehjørne med fladskærm, tøjbamser, billedbøger, lydbøger, og hvor børnene kan hygge sig.

---

Eksistensberettigelse

Både brugerne og bibliotekarer er enige om, at bogbussen har en vigtig funktion. Til spørgsmålet om, hvorledes de ser bogbussens fremtidige rolle, tilkendegiver begge, at de bestemt anser bogbussen som et rullende supplement til biblioteket, der når godt rundt til de borgere i kommunen, der har langt til eller svært ved at frekventere det fysiske bibliotek.

”Vi bestræber os kontinuerligt på at være de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, hvorfor vi ligeledes har tilbuddet ’Book en bus’ til dem, der måtte ønske, vi kører lige til døren, uanset om du er en daginstitution, skole, plejecenter eller noget helt andet.”

Dermed er der en stor sandsynlighed for at støde på denne kørende, limefarvede reklamesøjle i 20’erne også, hvorfor alle med en vis portion læselyst skal være så velkomne til at lægge vejen forbi og fylde poserne, der miljørigtigt er fremstillet af sukkerrør, med netop deres behov.

---

Også den ældre generation er flink til at aflægge bogbussen et visit. For nogle af de ældre er det faktisk en ugentlig, tilbagevendende begivenhed, som de vil have svært ved at undvære.

---


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere