Hvem skal skrive Millennium #7 - Her er otte kandidater til at overtage tjansen.

Hvis du er en af dem, der ikke kan få nok af Millennium-serien, så spekulerer du måske allerede på, om der står en klar til at overtage serien efter David Lagercrantz. Vores svenske kollegaer fra Boktugg kommer med et bud på syv forfattere, der kunne tage over. Vi kommer med et frækt dansk bud.

David Lagercrantz har helt sikkert skrevet den sidste bog i Millennium-serien. Kommer der en syvende, og hvem skal i så fald skrive den? Vores kollegaer fra det svenske bogmagasin Boktugg kommer med et bud på syv mulige kandidater.

Der er mange, der mener, at den fjerde bog i serien aldrig burde være skrevet i respekt for Stieg Larsson. Salgstallene peger dog på, at læserne har taget godt imod David Lagercrantz’ fortsættelser og der er mange, der gerne vil have flere end de seks bøger, der indtil videre er udkommet. Den originale trilogi blev udgivet i 2005, 2006 og 2007 af Nordstedts. Først i 2015 tog David Lagercrantz over og han har udgivet en bog hvert andet år siden. Nu takker han af og vil til at skrive sin egen trilogi.

Hvis du allerede en gang har skiftet forfatter, så betyder det ikke så meget, hvis du skifter igen. Lidt ligesom James Bond, der fortolkes af mange forskellige skuespillere og instruktører, således kan andre forfattere og fortolke hovedpersonerne i Millennium-serien.

Hvis Norsteds leger med idéen om en syvende bog, så har de nok allerede en ønskeliste. Det forhindrer ikke Boktugg i at komme med et bud på syv forfattere, der kan skrive bog nummer syv og derefter et par stykker mere i et anstændigt tempo.

Anders Roslund

Enhver, der overtager Stieg Larssons serie, skal være drevet af sociale spørgsmål. Det lyder som en beskrivelse af de kriminalromaner, som Roslund har skrevet. Anders Roslund er journalist og en erfaren spændingsforfatter. Spørgsmålet er, om han er klar til at opgive sin egen serie for at skrive om Mikael Blomkvist?

Lisa Bjurwald

Mon ikke det er tid til, at det bliver en kvinde, der fortolker Millennium-serien. Det vil uden tvivl give nye vinkler til både Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Lisa Bjurwald var fast redaktør i Expo 2006-11 (magasinet, som Stieg Larsson var med til at grundlægge). Hun har også skrevet to reality-baserede spændingsromaner: 'Tills bara aska återstår og Ta min hand'.

Stina Jacksson

Debutanten, der overraskede den svenske bogbranche med 'Silvervägen'. Hun bor nu i USA, men blev født i Skellefteå. Stieg Larsson blev født i Skelleftehamn. Måske er det en eftertragtet geografisk forbindelse? Stina viste med 'Silvervägen', at hun kan opbygge spænding og beskrive miljøer og verdener ud over det sædvanlige. Spørgsmålet er, om hun kan tilføje sine skriverier et internationalt præg?

Daniel Åberg

Læserne kan ikke nøjes med en bog hvert andet år. Daniel Åberg er journalist og forfatter, der i de senere år har skrevet flere succesrige lydbogsserier med kvindelige hovedpersoner for Storytel. I betragtning af at de nye Millennium-bøger i Sverige som lydbog udelukkende frigives på Storytel, kunne man forestille sig, at en ny Millenium-bog udkom som Storytel Original. Det ville være en anderledes idé, der kunne promovere Storytel på alle de markeder, hvor de har fodfæste og her ville Daniel være et godt bud.

Kristina Ohlsson

Her har vi en dygtig forfatter, der også har en spændende baggrund.  Hun er uddannet politolog og har tidligere arbejdet på den svenske forsvarsskole og hos Säpo som analytiker.  Hun har også arbejdet som  Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), verdens største regionale sikkerhedsorganisation. Hun er allerede udgivet i flere lande.

Pascal Engman

Pascal har skrevet to romaner: 'Patrioterna og Eldslandet'. Førstnævnte handler om en højreorienteret terroristcelle i Stockholm og den anden om ulovlig organhandel. Pascal er også journalist og har med andre ord den helt rigtige profil til opgaven.

Anders de la Motte og Denise Rudberg

Hvorfor ikke give opgaven til to forfattere? David Lagercrantz har fortalt, hvor hård lanceringsturen har været, og hvordan han ikke kunne være to steder på samme tid. Med to forfattere er det ikke noget problem. Anders har skrevet en række prisvindende kriminalromaner, han har baggrund som politibetjent og har også arbejdet med sikkerhed i it-branchen. Men kender han til journalistens arbejde?

Denise Rudberg har skrevet flere bøger i genren "Elegant Crime", der kunne tilføje en ny dimension til Millennium-serien og måske tiltrække en ny målgruppe.

Hvorfor denne nye konstellation? De har allerede en podcast sammen: Lomma-Karlaplan.

Et helt andet spor: En international forfatter

Kunne man forestille sig, at Millennium fik en international forfatter, der skulle være med til at udbygge fanskaren til serien? Måske kunne man endda forestille sig en dansk forfatter? Hvis Nordstedt skulle kigge på en dansk forfatter, så er Jesper Stein vel det bedste bud på en, der kan overtage roret efter David Lagercrantz. Jesper Stein har bevist med sin serie om Axel Steen, at han kan udgive en bog om året og sælge bøger i Danmark og udlandet. Samtidig er han journalist og har en god fornemmelse for samfundsforhold, og så er serien om Axel Steen vel reelt afsluttet med sjette bind. Det virker som det oplagte danske bud.

Der er aldrig noget, der er sikkert, men mon ikke Norstedt allerede har sin egen liste over mulige forfattere og mon ikke de også kigger efter et internationalt navn? Indtil de selv fortæller om deres planer, må vi nøjes med sjette bog i serien, skrevet af David Lagercrantz. Det er heller ikke helt ved siden af.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere