I klemme ved forlagsskifte?

I kølvandet på indlemmelsen af Rosinante i Gyldendal sidste år har Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere taget initiativ til at afklare forfatternes rettigheder ved et forlagsskifte.

Få at komme mulige konflikter i forkøbet i forbindelse med en forfatters forlagsskifte har Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere afholdt et møde med Gyldendal på vegne af deres medlemmer.

I en udmelding på Dansk Forfatterforenings hjemmeside skriver de:

”[Det er] vigtigt for os at påpege behovet for, at alle forlag, gamle som nye, fortsat tager hensyn til at sikre forfatterskabernes kontinuitet og integritet ved ikke at skabe skyttegravskrig om bagkataloget gennem et restriktivt og kortsigtet kommercielt syn på frigivelsen af ældre titler. Alle forlag må, ud over deres helt igennem legitime økonomiske interesser i bagkataloget, også medvirke til at skabe det bedst mulige grundlag for markedsføringen af det samlede forfatterskab.”

Problematikken opstår når, når en forfatter ønsker at følge sin redaktør ved et forlagsskifte, mens rettighederne til bagkataloget stadig er hos det forlag, som forfatteren i sin tid overgav rettighederne til. Det ønsker Dansk Forfatterening heller ikke at så tvivl om. Men det var med henblik på at skabe en god dialog og imødekommenhed, når en forfatter ønsker afklaring om sit forfatterskab fra et tidligere forlag, at foreningerne tog initiativ til mødet.

Foreningerne opfordrer herefter deres medlemmer til at tage kontakt til forlagene, hvis der skulle være den mindste tvivl om rettighedsforhold og fremtidig markedsføring af tidligere titler. Gyldendal har på nævnte møde udvist forståelse og vil vurdere sagerne individuelt med forfatteren og det nye forlag.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere