Ib Michael får Drachmannlegatet 2017

Det bliver den populære eksponent for den magiske realisme i Danmark, Ib Michael, der modtager året Drachmannlegat. Foto: Isak Hoffmeyer

Hvert år, på Holger Drachmanns fødselsdag, d. 9. oktober, uddeles Drachmannlegatet. Legatets midler kommer fra driften af Drachmanns Hus – den legendariske Villa Pax i Skagen. I år er Ib Michael den ærede modtager af legatet, med følgende motivation:

”Holger Drachmann ville uden tvivl have nikket anerkendende til årets legatmodtager. Skønt inderligt dansk og ét med den romantiske tone i det sene 1800-tals lyrik, var Drachmann også et kosmopolitisk gemyt med blik for modernitetens omkalfatring. Han var vidt berejst og havde såvel eventyrlysten som det modtagelige sind, der gør rejsen til andet og mere end at flytte sig fra A til B: På én gang eksistentiel fordybelse, livsforvandling og en udsætten-sig-selv for mødet med det store og fremmede.”

Ib Michael (f. 1945) debuterede med romanen En hidtil uset drøm om skibe i 1970, brød igennem med Kilroy, Kilroy i 1989, og har efterfølgende skænket litteraturen værker som Vanillepigen, Den Tolvte Rytter, Paven af Indien, Grill og Vilde Engle. Michael beskæftiger sig, jævnfør Drachmann-udvalgets motivation, meget ofte med fremmede himmelstrøg og eksotiske lokaliteter, og er blandt de forfattere der for alvor bragte den magiske realisme til Danmark. Han har tidligere modtaget blandt andet Weekendavisens Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Søren Gyldendal-prisen. Han blev ridder af Dannebrog i 2010.

Drachmannlegatet uddeles på 100. år, og er tidligere tilfaldet celebriteter som Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær, Thit Jensen, C. E. Soya, Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen, Pia Taftdrup, F.P. Jac og Klaus Rifbjerg – med andre ord har udvalget historisk set et godt øje til gedigen skønlitteratur. Legatet kan ikke ansøges, men uddeles af udvalget, der i år består af de tidligere legatmodtagere, Jens Christian Grøndahl og Hanne Marie Svendsen. Legatets størrelse er ikke offentliggjort.

100-årsjubilæet og Ib Michael fejres d. 22. oktober i Drachmanns Hus. Legatmodtageren interviewes på scenen af den pensionerede journalist, studievært og memoireforfatter Jørgen Pyndt, blandt andet om Michaels aktuelle værk Den rullende kanon, hvis medforfatter, Thomas Boberg også deltager.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere