Ikke for vores skyld, Gyldendal!

I forhandling klippes tæer og hugges hæle. Formand for Dansk Oversætterforbund, Ulla Lauridsen, udlægger en sag, hvor motorsaven er fremme.

Min kollega Thomas Harder har netop forhandlet med Gyldendal om oversættelsen af Salman Rushdies seneste roman, ‘Quichotte’. Thomas var fleksibel med hensyn til kontraktens udformning og villig til, som Gyldendal ønskede det, at afgive genudnyttelsesrettighederne.

Til gengæld ønskede han en tilsvarende forøgelse af engangshonoraret for at fastholde sin hidtidige betaling. Forhandlingerne endte med, at han valgte at takke nej, da de samlede betingelser, han blev tilbudt, indebar et lavere honorar. Sådan kan det jo gå.

Nu og da har man bare ikke råd til den ideelle løsning, og det havde Gyldendal ikke i dette tilfælde.

 

Underlødig appel

Når jeg skriver her, er det for at anholde et af de argumenter, Gyldendal bragte i spil under forhandlingerne – en underlødig appel til Thomas’ kollegiale solidaritet. En redaktør skriver til ham, at de efter en overgangsfase, hvor de både har haft kontrakter med og uden sekundære rettigheder, nu ikke længere, af hensyn til deres andre oversættere, vil bruge forskellige kontrakter.

Man kunne jo håbe, at det var en smutter af en slags, men nej. Senere i forløbet bruger en redaktionschef det samme argument hele to gange. Hun anfører blandt andet, at det ikke er ’rimeligt’ at blive ved med at gøre forskel på oversætterne.

Som formand for Dansk Oversætterforbund vil jeg gerne frabede mig, at Gyldendal inddrager mig og andre oversættere i deres kontraktforhandlinger med en sådan frækhed.

Der er ikke én af os, der vil føle os bedre eller mere retfærdigt behandlet af, at vores kollegas kontrakt eller honorar bliver forringet.

Vi anser Thomas Harder for at være en kollega, der rutinemæssigt løser meget vanskelige opgaver med stor dygtighed og derfor bør oppebære et stort honorar, og vi er taknemlige for, at han går forrest i kampen mod forringede vilkår.

 

Ulla Lauridsen er formand for Dansk Oversætterforbund.

Indlægget afspejler skribentens egen holdning.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere