Indkøbssamarbejde: in/out har smidt Jørn Bach på porten

Selvom Arnold Busck-kæden gerne ville have købt ind via in/out i Hedensted, valgte bestyrelsen at sige nej tak til en anselig omsætning. Fornuftigt af konkurrencehensyn, mener nogle. Det rene vanvid, mener andreAf Dorthe Kirkgaard NielsenDet er langt fra første gang, at Jørn Bach, adm. direktør i kapitalkæden Arnold Busck, deler vandene, og denne gang gælder det...

Selvom Arnold Busck-kæden gerne ville have købt ind via in/out i Hedensted, valgte bestyrelsen at sige nej tak til en anselig omsætning. Fornuftigt af konkurrencehensyn, mener nogle. Det rene vanvid, mener andre
Af Dorthe Kirkgaard Nielsen
Det er langt fra første gang, at Jørn Bach, adm. direktør i kapitalkæden Arnold Busck, deler vandene, og denne gang gælder det indkøbssamarbejdet in/out.

For da moderselskabet til in/out - Indeks Retail den 26. juni meldte ud, at der skulle fyres 11 ud af 63 medarbejdere i administrationen, var en af begrundelserne fra ledelsen, »at Jørn Bachs tidligere B.O. forretninger helt forlader in/out med udgangen af 1. kvartal 2010«. Men da BogMarkedet spørger Jørn Bach, hvorfor han og de i dag 34 Arnold Busck-butikker vælger at forlade det ellers traditionsrige samarbejde i in/out – det tidligere Bogpa, lyder svaret.

»Jeg forlader ikke in/out. Jeg er blevet smidt ud.«
En beslutning, som Jørn Bach ærgrer sig over – ikke så meget på egne som på hele den danske boghandlerbranches vegne.

»Da jeg solgte B.O. Bøger til Arnold Busck, ville jeg gerne lave en samarbejdsaftale med in/out, men jeg fik nej, og helt ifølge vedtægterne er mine aktier fra B.O. Bøger i in/out blevet indløst. Men det er ærgerligt, for skal boghandlerne kunne matche dagligvaresektoren, er det nødvendigt at stå sammen, så vi kan få fælles effektive logistikløsninger og indkøbsvolumener, der kan give bedre priser til kunderne,« siger Jørn Bach og fortsætter:

»Når in/outs bestyrelse vælger at sige farvel til en omsætning fra os på omkring 100 mio. kr. fremadrettet, vil det give højere priser til de resterende boghandlere i in/out. De første prisstigninger er allerede meldt ud,« siger Jørn Bach.

Synspunkter som også medlemmer af Indeks Retail er enige i.
»Jeg tror også, det vil betyde dyrere varer for os andre, og jeg er bange for, at det er følelser og gammelt nag og ikke fornuft, der ligger til grund for den her beslutning. For i trange tider er sammenhold et nøgleord, og vi skal samles om det, vi alle dage har haft til fælles: bogen. Boghandlerne har brug for indtjening i deres bogafdelinger, og her kan jeg slet ikke forstå, at man kan undvære Jørn Bach og den indkøbsvolumen, han repræsenterer,« siger Jørgen Balle, ejer af Bøger og papir i Løgstør.

Også Niels Trangbæk, ejer af Trangbæk Bøger og papir i Rønde, har svært ved at se fornuften i at sige nej til Arnold Busck.
»De er skingrende skøre; når ledelsen i Hedensted selv tidligere har sagt, at der skulle hentes omsætning forskellige steder fra, så er det da mærkeligt at sige farvel til så stor en kunde. Jeg så hellere, huset var hjemsted for flere boghandlere, og man så trak kontorforsyningerne ud. For boghandlerne er en mere homogen gruppe, og vi boghandlere skal stå sammen i kampen mod dagligvaresektoren.«

Ejvind Krogh, ejer af Bog & idé i Amager Centret undrer sig også:
»Når man står på sidelinjen – man får jo ikke mange konkrete oplysninger fra hovedkontoret – kan man godt mene, at Arnold Busck passer bedre i in/out, end kontorforsyningerne gør. Arnold Busck ér i nogle områder en konkurrent til os, men selvom vi er konkurrenter, tror jeg alligevel, man kan få nogle indkøbsfordele for alle ved at have Arnold Busck med. Selvom Busck ikke er med i in/out, vil de jo stadig være konkurrenter, så jeg ser helt klart flere fordele end ulemper, hvis Busck er med i in/out,« siger han.

Ønske om fusion
Hos Anders Kristensen, ejer af Bog & idé Aalborg, Hjørring, Hobro og Grenå, er man til gengæld ikke i tvivl om, at det er den rette beslutning at sige nej tak til Arnold Busck.

»Med den samarbejdsform vi har i dag, hvor vi er to forskellige kæder – Bog & idé og Arnold Busck, der konkurrerer, mener jeg ubetinget, det er rigtigt at sige nej til Arnold Busck. Det ville være det samme som, hvis Fakta og Netto skulle samarbejde om indkøb. Men jeg er enig i, at vi boghandlere skal stå sammen for at overleve. Jeg mener så, vi skal slå os sammen – fusionere til én kæde, så vi kunne samarbejde om alt.«

Den ide falder ikke i god jord hos Jørn Bach:
»Jeg kan slet ikke se nogen som helst idé i en fusion mellem Bog & idé og Arnold Busck. I forvejen mener jeg absolut ikke, det er til gavn for branchen, at Indeks Retail er så stor en spiller på markedet i dag.«

Hvad angår det med priser, tror Anders Kristensen ikke på, at et nej til Arnold Busck vil give de resterende boghandlere i in/out højere priser.
»De gennemførte prisstigninger har ikke noget med exit af Jørn Bachs butikker at gøre, det er normale prisjusteringer.«
Samtidig peger Anders Kristensen på, at havde man sagt ja til Arnold Busck, ville det have krævet store investeringer i lagerkapacitet. Så selvom in/out mister omsætning, bliver der på den måde sparet på omkostningerne.

Knud Mørk, ejer af Bog & idé i Charlottenlund og medlem af bestyrelsen i Indeks Retail indtil den 25. juni i år, mener, han er inhabil, fordi han har siddet i moderselskabets bestyrelse, men han vil dog godt sige, at han bakker 100 % op om beslutningen.

»For enten er man med i hele fællesskabet eller også står man udenfor, så Jørn Bach kan bare melde sig ind i Bog & idé, hvis han vil være med i in/out.«

Samtidig fortæller Knud Mørk, at kontorforsyningerne har den fordel, at de har andre spidsbelastningsperioder end boghandlere.
»På den måde matcher de os rigtig godt,« siger han.

Ingen kommentarer fra ledelsen
BogMarkedet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra ledelsen i in/out og Indeks Retail, men hos Henrik Christensen, adm. direktør i Indeks Retail og bestyrelsesformand i in/out siden den 25. juni i år, lyder svaret:

»Umiddelbart er jeg ikke den rigtige til at drøfte den sag, da beslutningen er taget for længe siden af en bestyrelse, som jeg ikke havde sæde i, så jeg kender rent faktisk ikke samtlige omstændigheder.«
Senere uddyber han med følgende:
»Vi arbejder i øjeblikket på en strategiplan for hele virksomheden herunder in/out, så jeg mener ikke, det er det rigtige tidspunkt at gå i pressen omkring vore planer.«

Da BogMarkedet forsøger at indhente en kommentar fra tidligere formand for in/out og i dag næstformand i Indeks Retail, Palle Kjær, lyder svaret:
»Da jeg ikke længere er bestyrelsesformand for in/out, mener jeg ikke, det er rigtigt, at jeg udtaler mig om dette. Du bedes kontakte Henrik Christensen, Indeks Retail, som er formand for selskabet.«
Heller ikke Christian Ulrik Heimer, adm. direktør i in/out, ønsker at udtale sig.

Lidt tal på in/out as

(I 1.000 kr.) 08/09 07/08 06/07 05/06 04/05
Nettoomsætning 643.201 607.847 604.191 594.824 552.702
Årets resultat 369 2.380 2.412 5.155 5.314

Afkastningsgrad 2,1 2,2 3,1 5,5 6,0
Soliditetsgrad 21,8 24,2 24,9 22,9 18,5
Egenkapitalens
forrentning 0,9 5,8 6,2 15,2 19,2


Kilde: Regnskab for in/out as for 2008/2009.

in/out:

in/out as er et datterselskab i Indeks Retail A/S. Navnet kom, da Bogpa A/S, stiftet som indkøbsforening i 1969, skiftede navn. in/out er en grossist- og logistikvirksomhed, hvor kunderne også er aktionærer. Indeks Retail A/S er storaktionærer i
in/out. Se mere på www.i-o.dk

Ingen boghandlere i in/out
Efter generalforsamlingen i Indeks Retail og in/out den 25. juni i år blev bestyrelserne i begge selskaber ændret.
I Indeks Retail var der kun tale om en enkelt ændring, da Knud Mørk fra Bog & idé i Charlottenlund valgte at trække sig på grund af alder. I stedet for Knud Mørk trådte Mike Jensen, ejer af Bog & idé i Skjern, Herning og Holstebro, ind i bestyrelsen. De øvrige medlemmer af bestyrelsen er fortsat:

• Michael Meyer, formand. Advokat
• Palle Kjær, næstformand. Direktør og indehaver af konsulentfirmaet ConTra Consulting & Training A/S i Kolding
• Bjarne Holm Hansen, ejer af Bøger og papir i Dronninglund og Sæby
• Thomas Reseke, ejer af Bog & idé, Thisted og Randers
• Jens Holm, ejer af Bøger og papir, Ringkøbing

Hos in/out blev der lavet omfattende ændringer. Hvor der tidligere sad tre menige boghandlere i bestyrelsen sammen med Michael Meyer, Palle Kjær og så Jan Grye Pedersen, direktør i Boresko A/S, ser bestyrelsen i dag sådan her ud:

• Henrik Christensen, formand. Adm. direktør Indeks Retail
• Lars Østergaard, næstformand. Direktør i Indeks Retail
• Jan Grye Pedersen, adm. direktør i Boresko A/S i Roskilde, der er totalleverandør af kontorartikler, møbler og it

Flere af de kilder, BogMarkedet har talt med, er bekymrede over udviklingen i Indeks Retail, hvor boghandlere får mindre og mindre indflydelse. Bl.a. Jørn Bach mener, det er ødelæggende for den danske bogbranche, at en så stor spiller som Indeks Retail og dermed in/out bliver styret af folk uden baggrund i bogbranchen. For han fornemmer, de hverken har respekt, interesse eller kærlighed for bogen.
Anders Kristensen fra Bog & idé i bl.a. Aalborg mener, det er noget vrøvl, at folk udefra skulle være ødelæggende for bogbranchen.
»Den eneste måde, boghandlerne kan overleve på i dag, er via købmandskab.«

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere