It´s the message, Stupid!

En lydbog er mere end tre bogstaver ekstra foran ordet bog. Fra bogstaver til oplæsning ændrer fortællingerne form som indhold – er du klar til det?

I virkelighedens verden hersker et hierarki, hvor den trykte bog ses som finere end lydbogen. Alle ved det, selvom ingen siger det højt.

Oveni kommer, at alt det digitale – manglende præcision er tilsigtet – angiveligt tærer på vores evne til refleksion, nærer vores intellektuelle dovenskab og trækker veksler på den langsigtede koncentrationsevne. Ganske som man engang mente, at den trykte bog var et farligt medie.

Heldigvis er den hierarkiske tænkning under opbrud, og man hører efterhånden tit den modsatte vinkel: Lydbøger åbner litteraturen for mennesker, der gerne vil have den gode fortælling, men af en eller anden grund ikke får åbnet en trykt bog.

 

Form og indhold

Historier, der lyttes til, må adskille sig fra dem, vi læser. Jo mere vi bliver fortrolige med lydbogen, jo mere selvstændiggør mediet sig: Lydbøger bliver i stigende grad til andet og mere end indlæsninger af allerede publicerede papirbøger.

Det handler om mere end indlæserens diktion og stemmeleje, når lydbogsredaktører udvikler selvstændige udgivelser – lydbøger, der måske/måske ikke kan udkomme som trykt bog bagefter:

”Vi tager indlevelsen, som romanen er det bedste medie for, og kombinerer det med manuskriptforfatterens økonomiske tilgang til at arbejde struktureret med teksten. Vi arbejder for eksempel meget bevidst i scener, hvilket giver dig meget mere kontrol over historiens forløb og gør ændringer undervejs lettere,” fortæller Søren Brinch Vestergaard fra Mofibo til BogMarkedet. 

Sådan må det være! Svenske Kristoffer Lind, direktør i forlaget Lind & Co., strammer skruen:

”Det skal være en tydelig fortalt historie. Der må ikke være for mange personer, for så blander man dem sammen. Det går ikke at hoppe frem og tilbage mellem nutid og datid. Det er svært med citater. Det er egentlig ganske indlysende ting, men som man måske ikke altid tænker på i første omgang, når man skriver i et trykt format.”

Det indlysende forekommer mig mindre positivt: Succesfulde lydbøger bliver dummere og mindre komplekse end trykte fortællinger, hvis udmeldingen fra Kristoffer Lind læses med åbent ansigt. Han bekræfter ovennævnte hierarkiske tænkning, kan man også sige.

Er du tryg?

Kristoffer Lind svarer tilbage i indlægget It´s the medium, Stupid!

Illustration: iStock/Getty Images.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere