Jesper Lund 50 år

De bliver færre og færre, bogbranchefolkene med den førhen klassiske karrierebaggrund: uddannelse som boghandler, ophold hos respekterede firmaer i USA og England, og derefter erfaringer opnået hos flere danske forlag. Jesper Lund er en af dem. Han runder de 50 år den 6. april.Jesper begyndte hos en af de gamle Mestre, Mogens Staffeldt i Nordisk Boghandel på Strøget. Efter udstået...

De bliver færre og færre, bogbranchefolkene med den førhen klassiske karrierebaggrund: uddannelse som boghandler, ophold hos respekterede firmaer i USA og England, og derefter erfaringer opnået hos flere danske forlag. Jesper Lund er en af dem. Han runder de 50 år den 6. april.
Jesper begyndte hos en af de gamle Mestre, Mogens Staffeldt i Nordisk Boghandel på Strøget. Efter udstået læretid meldte udlængslen sig. Det blev til et år hos Doubledays boglade i New York, og bagefter tog han for en sikkerheds skyld et år i Blackwells berømte boghandel i Oxford. På det tidspunkt havde Per Saugman sørget for, at der var tætte forbindelseslinjer mellem Danmark og Oxford, og det fik en del unge danske bogfolk fornøjelse af.
Hjemkommet i 1976 blev Jesper ansat hos Jul Hansens Importboghandel, der var overtaget af Arnold Busck. Efter at have bakset med kalendere og Kümmerley & Frey-kort kom han til Busck-gruppens forlag. Frem til 1982 hed det salgs- og marketingarbejde hos Nyt Nordisk Forlag, og det var her, undertegnede lærte den elegante vildmand at kende. Jesper er nemlig en bemærkelsesværdig hybrid mellem en klassisk englænder med tweedjakke og slips (selv i fritiden!) og en lettere flippet boheme. Bag det til tider viltre skæg og hår skjuler sig imidlertid et borgerligt menneske med gammeldags dyder og et altid hjælpsomt hjerte.
Efter Nyt Nordisk blev det Winthers Forlag, hvor det drejede sig om kioskernes behov for stativer med Barbara Cartland og rettigheder til den lettere litteratur af denne type.
Men Winther blev pludselig fusioneret med nogen, der var meget større. Det førte Jesper frem til boghandleraktiviteter igen. Denne gang hos ByggeCentrum. Inden længe meldte lysten til salgsarbejde på et forlag sig igen. Jesper blev involveret i Chr. Erichsens Forlag/Cicero, hvor han tog sig af salget.
Bagefter hed arbejdsfeltet rejseguider, ordbøger og meget mere hos Politikens Forlag, hvor Jesper var salgschef gennem syv år. I dag er Jesper i gang med udviklingsopgaver inden for salg for Gyldendal. Det forlyder, at der inden længe bliver offentliggjort mere om, hvilke spændende aktiviteter det drejer sig om.
Det turde fremgå, at Jesper har en enorm viden om salg af bøger. Lige så stor er hans viden om vintage rock. Spørg Jesper om en specifik gruppe, der trådte frem på den amerikanske scene i 60’erne og, hvis det ellers er gedigen rock, er det sandsynligt, at Jesper har styr på medlemmernes færden lige siden.
Vi er mange, der vil ønske bogbranchens elegante vildmand tillykke, når han holder reception. Det sker på dagen 6. april fra 15 til 18 hos Eskildsen og Dessau, Sortedam Dossering 63 A, 2100 København Ø.
Keld Lund Jensen
Nr. 12/13

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere