Julestjerner og læselyst

Erritsø Fællesskole nær Fredericia holder jul i læsningens tegn med hjælp fra den digitale læsetjeneste BookBites.

Hvordan får vi børn til at læse mere? Og vigtigere endnu; hvordan får vi dem til at læse af lyst?

Det er spørgsmål, som optager os dybt i BookBites. Derfor tager vi løbende nye initiativer, som hjælper lærerne og bibliotekarerne ude på skolerne – tæt på eleven – med at skabe større læseglæde.

Det er ikke en nem udfordring. Men vi tror på, at to helt basale faktorer har rigtig stor betydning:

1) børnenes adgang til de rigtige bøger og

2) rammesætningen af læsningen.

 

Senest har vi opfordret til at gøre december til den ultimative læsemåned ved at lave læsejuletræer med eleverne. Det er meget simpelt: læreren tegner konturen af et juletræ på væggen eller en tavle. Og så gælder det for eleverne om at fylde juletræet ud med stjerner. Hver stjerne på træet repræsenterer 20 minutters læsning eller mere.

I BookBites bliver stjernerne optalt automatisk, men alle kan være med, uanset om de læser digitalt, analogt eller en blanding.

Mange skoler har taget udfordringen op – en af dem er Erritsø Fællesskole i Fredericia.

”Vi blev overraskede over elevernes engagement,” fortæller skolebibliotekar Dorte Lyngbo. ”Vi har førhen bygget juletræer af bøger, lavet konkurrencer, haft digitale julekalendere – men det her med stjernerne har virkelig øget læselysten på skolen.”

Det er i høj grad det fælles projekt i at udfylde juletræet, der får eleverne til at læse, og så giver det samtidig anledning til at dele gode bøger og læseoplevelser med hinanden.

”Hele skolen læser med, så vi har måttet lave et ekstra juletræ til alle stjernerne,” fortsætter Dorte Lyngbo. ”Eleverne synes, det er sjovt, og forældrene roser det også vældigt. Hvor mange døgn har vi mon læst tilsammen?”


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere