Kærligheden får ny kraft

Initiativet Booktuberklubben kombinerer teenagepigers interesse for den meget populære filmkanal YouTube med de trykte bøger. Og det virker, forklarer de fire piger, BogMarkedet har talt med.

Seks piger og to bibliotekarer mødes hver 14. dag i Booktuberklubben for at snakke om bøger og lave YouTube-film om bøger.

Da BogMarkedet møder op, sidder tre piger og småsnakker, mens de tjekker mobiler og venter på de to bibliotekarer, Marion Tirsgaard og Jim Højberg, der er ansvarlige for projektet på Vejle Bibliotek.

Da alle seks piger er ankommet, serverer Marion kiks og saftevand, mens gruppen brainstormer sammen med hende og Jim omkring et videoprojekt, der skal lokke flere til at læse, og som oveni købet har bogpræmier på højkant. Stemningen er hyggelig og rar, og pigerne har mange idéer til, hvordan videoen skal udformes.

Da der er enighed, får BogMarkedets udsendte lov til at stille fire af pigerne – Frigga, 11, Damita,12, Naya, 14 og Christina, snart 12 – nogle spørgsmål om at være booktuber, bøger og læsning.

På mit startspørgsmål om, hvorfor de har meldt sig til at blive booktubere, fortæller Frigga, at hun syntes, det lød som et sjovt og spændende projekt. Pigerne hygger sig rigtig meget, når de er sammen. Hun har fået nye venner i projektet, og så kan hun godt lide bøger. Frigga synes, det er ærgerligt, at mange børn ikke læser så meget, fordi det er dejligt at læse.

Damita fortæller, at det var hendes far, der fortalte hende om initiativet, og så meldte hun sig til det. Og hun synes, det er rigtig sjovt. Naya er blevet booktuber på grund af sin store kærlighed til bøger. Det var hendes mor, der opfordrede hende til at komme med i gruppen. Naya synes, det er nogle hyggelige mennesker, der er her, og så elsker hun at lave videoer.

Christina meldte sig som booktuber for at blive endnu bedre til at læse, og hun synes, hun har fået en masse gode venner her i en hyggelig og tryg atmosfære.

 

Har det rykket noget?

Så er det jo spændende, om booktube-projektet har rykket noget læsemæssigt for pigerne. Hertil svarer Frigga, at hun læser mere, fordi Booktube har gjort hende opmærksom på flere interessante bøger, som hun har fået lyst til at læse.

Damita fortæller, at hun læser mange flere genrer, end hun gjorde før. Det samme gælder Christina, og hun er også blevet en hurtigere læser. Naya har hele tiden læst meget, da hun har været meget optaget af fantasy.

De bøger, pigerne læser, bliver udvalgt på vidt forskellige måder.

Friggas mor anmelder bøger, så hun beder ofte Frigga om at give sin mening til kende om en bog. Og ellers finder Frigga mange sjove bøger på skolebiblioteket. Nogle gange med hjælp fra sin lærer. Og så inspirerer booktubemøderne også til bøger, der skal læses.

Damita bestemmer sig ofte for at læse om et bestemt emne, og så finder hun selv den bog, hun vil læse.

Naya leder tit selv i bibliotekets fantasyafdeling, nogle gange er det veninderne, der anbefaler bøger. Christina ser efter, om bøgerne ser spændende ud, så hun finder faktisk flest bøger selv.

 

Hvordan får man flere til at læse?

De fire piger har bud på, hvordan man får knap så læsende børn til at læse mere. Frigga tror, det handler om interesse. Hvis man interesserer sig for noget, vil man også gerne læse om det. Og så bliver man nødt til at opfordre børn til at læse hver dag, ellers giver mange op. Det skal blive en god vane.

Damita siger, at hun ikke synes, at man skal tvinge nogen til at læse, det er ikke sjovt. I stedet skal man finde ud af, hvad de interesserer sig for og så finde de bøger, så tror hun, de vil kunne lide at læse.

Naya mener, at børn, der ikke læser så meget skal hjælpes til at finde deres yndlingsgenre. Der er for mange børn, der ikke ved, hvilken slags bøger, de kan lide. Hvis man ved, hvad man kan lide, så vil man læse mere, tror hun.

Og Christina siger, at hun synes, der skulle være flere børneanmeldere. De er gode til at få en bog til at virke spændende. Det er også det, pigerne prøver på booktube. 

 

Hvilke bøger mangler vi?

Når pigerne skal give deres bud på, hvad der mangler på det danske bogmarked, så går det i retning af gysergenren for de flestes vedkommende.

Frigga savner rigtige gysere, som man bliver skræmt af. Naya mangler bøger om varulve. Og de må gerne være sådan lidt ‘Twilight’-agtige. Også Christina elsker gysere, men dem hun gerne vil læse, er alt for ofte udlånt på biblioteket.

Damita synes omvendt, at der mangler bøger om følelser. Og det må gerne være nogen, der går meget i dybden. 

På spørgsmålet om, hvordan bogen kan konkurrere med mobilen, siger Damita, at hun tror, at bøger, der handler om det, der er på mobilen, kunne være et hit. Så ville man måske få lyst til at læse om, hvad man kan bruge sin mobil til.

Christina tror, bogen har det svært, fordi så mange er på de sociale medier. Hun er selv på de sociale medier, og vil ikke dømme andre, men hun er træt af, hvor meget hendes venner er på dem. Hun tænker også, at man kunne prøve at sætte tidsbegrænsninger på de sociale medier, det ville nok hjælpe.

 

Bibliotekar Marion Tirsgaard blev interviewet om projektet i går.

 Fra venstre: Christina, Frigga, Damita, Naya. Foto: Nanna Sero.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere