Kampklar!

Undertitel: Venstrefløjen og den militante antifascisme i Danmark
Forfatter: Charlie Krautwald
Sider: 253
Omslag: Indbundet
Forlag: Syddansk Universitetsforlag

I mellemkrigstidens Europa marcherede højreautoritære bevægelser frem overalt. I Tyskland og Italien blev arbejderbevægelsen knust, og det liberale demokrati erstattet af fascistisk diktatur.

Som modreaktion på denne udvikling opstod der på den europæiske venstrefløj en ny, kraftfuld bevægelse: antifascismen. Over det meste af Europa rejste socialdemokrater og kommunister sig mod fascismen og oprettede antifascistiske organisationer. Således også i 1930’ernes Danmark, hvor medlemmer af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Danmarks Kommunistiske Ungdom satte sig for at bremse den hjemlige fascisme. Det foregik ikke kun gennem politisk oplysningsarbejde, men også gennem fysisk konfrontation. At fascismen måtte mødes med andre midler end fredelig dialog, var en konklusion, som flere af de unge aktivister siden fortsatte med at handle ud fra som deltagere i Den Spanske Borgerkrig og senere modstandsbevægelsen.

Kampklar! fortæller den i dag glemte historie om de unge aktivister, der i 1930’ernes Danmark engagerede sig i en ofte voldelig kamp mod nazister og ungkonservative stormtropper på gader og i forsamlingshuse. Gennem et omfattende kildemateriale skildrer bogen de aktivistmiljøer på den danske venstrefløj, der definerede deres politiske projekt i opposition til fascismen, og som i konsekvens heraf valgte en militant praksis.

Charlie Krautwald er historiker og ansat som videnskabelig assistent på Københavns Universitet og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder, hvor han arbejder på en afhandling om radikal gadepolitik i mellemkrigstiden. Blandt hans forskningsinteresser er politisk kultur, aktivisme, fascisme og antifascisme.

Fakta om bogen
Titel: Kampklar!
Undertitel: Venstrefløjen og den militante antifascisme i Danmark
Forfatter: Charlie Krautwald
Sider: 253
Omslag: Indbundet
Forlag: Syddansk Universitetsforlag


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere