Krimipriser

Af Jannik LunnDet Danske Kriminalakademi uddelte 8. juni Palle Rosenkrantz-prisen til den skotske forfatter Ian Rankin for romanen Fortids synder. Desværre kunne prismodtageren ikke selv være til stede, men han kommer sandsynligvis til Danmark til BogForum.I sin begrundelse for valget fremhævede kritikeren Bo Tao Michaëlis, at Rankin på fornemste vis viderefører...

Af Jannik Lunn

Det Danske Kriminalakademi uddelte 8. juni Palle Rosenkrantz-prisen til den skotske forfatter Ian Rankin for romanen Fortids synder. Desværre kunne prismodtageren ikke selv være til stede, men han kommer sandsynligvis til Danmark til BogForum.
I sin begrundelse for valget fremhævede kritikeren Bo Tao Michaëlis, at Rankin på fornemste vis viderefører traditionen fra Chandler og Hammett, uden at den gennemgående politimand, Rebus, er en pastiche på Philip Marlowe og Sam Spade.
Rankins romaner foregår i whiskylandet Skotland, hvor man har en kriminalitet som i Moskva, og Rebus er den typiske strømer med et alkoholproblem, der går på tværs af sine overordnede og har et ikke særligt vellykket forhold til sine kvinder. Som mange andre af tidens krimier handler den prisbelønnede roman om jagten på en seriemorder, og den har et dobbelt plot. Til dem, der ikke har læst romanen, lovede Bo Tao, at man har noget at glæde sig til.
Forlaget Klim, der har udgivet romanen, var rigt repræsenteret, og Rankins oversætter og redaktør, Klaus Brøndum, takkede på forfatterens vegne.
Akademiet havde nomineret en dansk krimi til den nordiske kriminalpris, Glasnøglen. Valget faldt på den 73-årige debutant Ole Bornemanns Det sidste vidne (se Aktuelt om bøger s. 30). Der var hædrende omtale til fire andre danske forfattere, Nevada Barr (Mørkt fald), John Madsen (Mellem linierne), Svend Sprogøe (Dagmar) og Per Helge Sørensen (Mailstorm). I det hele taget var år 2000 et frugtbart år med hensyn til kriminalromaner med omkring 50 danske, hvoraf halvdelen var skrevet af debutanter.
Til slut uddelte krimieksperten Bjarne Nielsen Det Svenska Deck- arakademis Jan Brobergs’ Kritikerpris til Bo Tao Michaëlis for hans indsats for udbredelsen af den gode kriminallitteratur.

NB! Rettelse:
Det var krimiforfatteren Mark Ørsten, der var indstillet til Det Skandinaviske Kriminalselskabs pris, Glasnøglen, for sin roman, Venner og fjender, og ikke Ole Bornemann, som vi skrev i sidste nummer. Bornemann fik derimod Det Danske Kriminalakademis Debutantpris for romanen, Det sidste vidne. Der var også hædrende omtale til fire andre debutanter, og Glasnøglen blev givet til Karin Alvtegen for romanen Saknad. Vi beklager fejlen. JL
(Bogmarkedet nr 24/25 og 26/27 2001)

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere