Kultur og snusfornuft

I et demokrati er der i princippet ingen hellige køer. Men er det en god idé, at bibliotekerne udliciterer udlånet af lydbøger?

Spark til vanetænkning var den arge kritiker af Statens Kunstfond i 1960’erne, Peter Rindal, garant for, og det samme er den borgerlige tænketank CEPOS i disse år, ikke mindst når det gælder folkebiblioteker. Disse bliver sat under kritisk lup. Og ikke et ondt ord om det, sten skal vendes og så videre.

Henrik Christoffersen, forskningschef i CEPOS, gør sig i en artikel i Berlingske til talsmand for, at bibliotekerne udliciterer deres udlån af lydbøger til private selskaber såsom Mofibo.

De enkelte kommuner, der driver bibliotekerne, har alt for forskellige interesser og udvalgskriterier til at sikre ens udlånsmuligheder, og det er ikke i lånernes interesse, mener han.

De private lydbogsselskaber kan omvendt stille med en velfungerende udlånsplatform, og det vil, forstår man, desuden blive billigere for skatteyderne, hvis et sådant overtager driften fra bibliotekerne.

Og faktisk sker det allerede i en eller anden grad: Henrik Christoffersen peger på Statens Filmcentral som en ekstern platform, der sikrer bibliotekernes public service-forpligtelser. Filmcentralen stiller smalle film til rådighed, som det ellers ikke være muligt at opdrive.

Men noget med Statens i navnet og en privat virksomhed, der skal sikre afkast til ejere og aktionærer, er ikke et og det samme. En privat lydbogstjeneste vil altid fremhæve de populære titler for at tiltrække, påpeger Bibliotekarforbundets formand Trine Segel i sit modsvar, mens en offentlig instans ikke har samme kommercielle interesse.    

Og mens man så indvender det ene og det andet og frem og tilbage, siger Trine Segel det indlysende: Bibliotekerne samarbejder allerede på lydbogsområdet med eReolen.

Det vil uden tvivl både være billigere for skatteyderne og bedre for public service-forpligtelsen at udbygge og styrke dette samarbejde, fremfor at famle ind i aktionærernes jungle.

 

Dagen og vejen

Det har været en god november måned her på BogMarkedet, og vi slog igen vores besøgsrekord. I november havde websiden 50.000 besøg.

Vores nye, omfattende nyhedsbrev er søsat, både i en abonnements- og gratisversion. Resultatet er blevet godt og flot, synes vi selv. Vi mærker færre og færre problemer, selv om nogle e-mailudbydere desværre stadig smider det i modtagernes spam-mapper.

Og så modtog vi tidskriftsstøtte fra Statens Kunstfond under Slots- og Kulturstyrelsen. Det er vi stolte over. Støtte er mere end penge, det er et skulderklap. Tak for det!

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere