Kulturministeriets Børnebogspris 2000 til Kåre Bluitgen

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen overrakte den 10. januar Kulturministeriets Børnebogspris 2000 til forfatteren Kåre Bluitgen (41). Prisen, der er på 30.000 kr., fik han både for sin gendigtning af Holbergs Niels Klims underjordiske rejse i fire bind (1999-2000), illustreret af Dorte Karrebæk og udgivet på Agertofts Forlag, og for sit samlede forfatterskab.Kåre Bluitgen har skabt...

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen overrakte den 10. januar Kulturministeriets Børnebogspris 2000 til forfatteren Kåre Bluitgen (41). Prisen, der er på 30.000 kr., fik han både for sin gendigtning af Holbergs Niels Klims underjordiske rejse i fire bind (1999-2000), illustreret af Dorte Karrebæk og udgivet på Agertofts Forlag, og for sit samlede forfatterskab.
Kåre Bluitgen har skabt en af de mest markante stemmer i dansk børne- og ungdomslitteratur siden debuten i 1987. Som kulturministeren sagde i sin overrækkelsestale, har Bluitgen altid talt de svages og undertryktes sag, og hans romaner og billedbøger udmærker sig ved et sanseligt og farvemættet sprog.
I sin takketale savnede Bluitgen sin egentlige helt Robin (Hood). Men, som han sagde, den slags myter har det med at undergå forandringer. “Kapitalismen optager ikke myter i sig, den køber dem og transformerer dem efter eget ønske. Resultatet er i dag den harmløse ungersvend med de rigtige meninger og den rette moral i Disney-udgaven.” Bluitgen sluttede med at takke den oprindelige Robin, “for du er jo nok til stede her alligevel”.
Blandt de seneste års modtagere af prisen er Martin Pedersen, Wivi Leth, Cecilie Eken, Dorte Karrebæk og Bodil Bredsdorff.
(Bogmarkedet nr. 4/5 2001)

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere