Læserne støtter op bag Sara Danius

Der hersker kaos i Det Svenske Akademi, der tildeler Nobelprisen i litteratur. Nu blander de svenske boglæsere sig.

Sagen om sexchikane i Det Svenske Akademi er ude af kontrol - sådan kan det i hvert fald synes. Måske bliver der slet ikke uddelt en Nobelpris i litteratur i år.

Bragende uenigheder mellem akadimimedlemmerne, beskyldninger flyver i alle retninger, en konge, der overvejer, om han vil fortsætte som protektor, forfattere, der skriver åbne protestskrivelser, forskere, der gør det samme. Pressemeddelelse om pressemeddelser, der ikke er udsendt. 

Og sådan fortsætter løjerne. 

Komitéens sekretær, Sara Danius, trak sig frivilligt fra komitéen for nogle uger siden, hvilket bl.a. kom efter utiltalende beskyldninger om, at hun var en af de værste til at i den prestifgefyldte stol i komitéens historie. 

Men de svenske læsere er på Sara Danius´ side. Især kvinderne. Med Sara Danius i hovedrollen er Akademi-sagen blevet et feministisk slagnummer. I går demonstrerede tusind borgere på Stortorget i Stockholm iklædt sløftebluse, ligesom Danius gerne viser sig i.

I dag oplyser brancheorganet Svensk Bokhandel, at Sara Danius´ bog fra 2014 'Husmoderens död' nu indtager bestsellerlisterne.

   


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere