Lene

Forfatter: Theodor Fontane
Originaltitel: Irrungen, Wirrungen
Originalsprog: ger
På dansk ved: Carl V. Østergaard
Sider: 172
Omslag: Hæftet
Omslagsillustrator: John Collier
Forlag: Bechs Forlag

Theodor Fontane (1819-1898) er en tysk romanforfatter. Han arbejdede som udenrigskorrespondent i London og senere som krigskorrespondent under den dansk-tyske krig i 1864 og den fransk-tyske krig i 1870-71. Han var den første store moderne realist i Tyskland og var berømt for sine dialoger. Han var socialt engageret og har i flere bøger beskrevet kvindens stilling i det tyske samfund, hvor det mest kendte eksempel er Effi Briest (1895), der regnes for en af tysk litteraturs betydeligste klassikere og sammenlignes med Flauberts Madame Bovary og Tolstojs Anna Karenina. Hans værker tilhører den tyske kanon og han betragtes som den mest betydningsfulde tyske forfatter mellem Goethe og Thomas Mann, for hvem han blev en inspirationskilde.
Lene er en smuk og ung syerske, og Botho er en aristokratisk kavaleriofficer. De forelsker sig i hinanden på en udflugt, men begge ser tydeligt fra begyndelsen at de ikke har nogen fremtid sammen - i et klasseopdelt samfund, der anser deres forhold for umuligt, og nægter at anerkende alvoren i deres følelser. Botho ser ud til at have et glimrende liv foran sig, men det smertelige brud og den uforløste kærlighed, lurer hele tiden lige under overfladen.
Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870'erne, fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede - Theodor Fontane. Med en forførende enkelhed bliver den bittersøde fortælling præsenteret for læseren uden påtvungne følelser eller dramatiske virkemidler. Fontane lader i stedet den nøgterne sandhed få lov til at gøre sin virkning.
“Lene’ har den feljfri logik og smukke formgivning, som ses ved de bedste noveller” - Paul Binding, The Spectator
”Der er en underliggende tristesse, der løber igennem denne roman, men for dens medmenneskelighed, underfundighed og billedlige umiddelbarhed -  er den en fryd at læse” Ruth Pavey, The Independent
”Theodor Fontane's første sande mesterværk; den har en perfekt begyndelse, en perfekt ende og ingen overflødige sætninger imellem” - Henry Garland

Fakta om bogen
Titel: Lene
Forfatter: Theodor Fontane
Originaltitel: Irrungen, Wirrungen
Originalsprog: ger
På dansk ved: Carl V. Østergaard
Sider: 172
Omslag: Hæftet
Omslagsillustrator: John Collier
Forlag: Bechs Forlag


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere