Litteratur og merchandise

I udlandet bugner boghandlere allerede af diverse typer merchandise, der knytter sig direkte til bogudgivelser. Gyldendal er gået ind på markedet. BogMarkedet har talt med udviklingschef, Carsten Odgaard.

Herhjemme har flere forlag gennem årene forsøgt sig uden held med at sælge merchandise relateret til deres bogudgivelser. Nu har Danmarks suverænt største forlag lanceret Gyldendal Studio, hvor alt fra Karen Blixen-plakater til T-shirts med Svend Brinkmann-citater er i handlen. 

Hvad forventer Gyldendal at få ud af det?

 

Vi befinder os i en opbrudstid, hvor mere og mere fokus flytter over på digitale varer. Hvorfor satser Gyldendal nu på merchandise-produkter?

”Det er min overbevisning, at i stedet for ‘opbrudstid’ er der nærmere tale om en dobbeltbevægelse: Øget digital fokus sætter også samtidig spotlight på det analoge. For mens det jo er åbenlyst, at det digitale har masser af fordele, så ser vi med det digitale også, hvor det analoge har sine styrker. Det er jo blandt andet derfor, at vi sætter LP’er på derhjemme, samtidig med at vi streamer og abonnerer på musik på livet løs.

Originale diskette-computerspil er blevet samlerobjekter, der sælges for store summer, samtidig med at gamere downloader nye spil via Steam eller andre tjenester. Og selvom vi alle render rundt med avancerede digitale kameraer i vores smartphones, så kan du nu igen købe polaroid-kameraer og de gode gamle Leika-modeller. Notesbøger, skriveredskaber, LP’er – det analoge er blevet cool igen.

Når Gyldendal derfor går ind i merchandise, er det, fordi vi ser et marked her – og et marked der er i generel stor vækst. Men derudover handler det for os også om, at vi med merchandise har en unik platform, hvor vi kan arbejde med vores forfatterskaber og bøger på helt nye måder og sætte dem i spil i en helt anden kontekst.

Det betyder også, at vi får mulighed for at ramme nye målgrupper, som måske under normale omstændigheder ikke ville blive eksponeret for vores forfattere og deres eminente litteratur – og som derved får et kendskab og et forhold til den. Det er på den måde en win-win-win, for forfatteren/udgivelsen, for forlaget og ikke mindst for kunden.”  

 

Andre forlag har tidligere forsøgt sig med merchandise-salg uden den helt store succes. Hvordan kan Gyldendal knække den kode?

”Det handler jo dels om timing. Vi mener, tiden er moden og rigtig til det nu. Trenden er generelt meget til fordybelse og mindre til ‘off-the-rack’-produkter, og på den måde sidder Gyldendal jo på et skatkammer af muligheder. Dernæst handler det for os om at lave noget, der er tro mod Gyldendal, vores forfattere og bøger. Forlaget Penguin, som har haft succes med merchandise i mange år – og hvor det er en voksende del af deres forretning – er et godt eksempel på dette.

Sidst, men ikke mindst, har vi fået lavet et solidt setup, der gør, at vi kan producere og udgive ting hurtigt, når de er relevante. Og det er bl.a. nogle af de parametre, der er helt afgørende for en succes. Læserne har efterspurgt det hos os mange gange, og vi har allerede haft mange flere kunder igennem butikken de første par uger, end vi havde turde drømme om.”

 

Skal Gyldendal Studio mere ses som en del af brandingen af forlagets udgivelser – eller er der en forventning om at produktsalget skal give overskud?

”Det er en kommerciel satsning, så der er selvfølgelig forventninger til omsætning. Helt klart.

Men vores merchandise vil også komme til at afspejle Gyldendals snart 250-årige historie, hvor en kvalitetsbevidsthed omfavner både de store, brede kommercielle fortællinger og enkelte af de lidt mere kunstneriske udgivelser, der har et mindre publikum. Det kan man faktisk allerede se et billede af i vores merchandise-tilbud.”  

 

Hvem er jeres primære målgruppe?

”Gyldendal Studio henvender sig jo umiddelbart til alle ord- og bogfans, ung som gammel. Og den konkrete målgruppe skrifter nok meget, alt efter om du er interesseret i Tove Ditlevsen eller Jørgen Leth. Eller for den sags skyld, Ole Lund Kirkegaard til børneværelset.

Men vi kan se, at vi også rammer andre målgrupper, hvor indgangsvinklen for eksempel er mere livsstilsbaseret, hvor der er fokus på at have en fed plakat på stuevæggen eller en statement-T-shirt, der ikke er mainstream, masseproduceret og samtidigt også sender et budskab.”

 

Tror du, andre forlag vil gøre jer kunsten efter, og at der om fire-fem år vil være et langt højere salg af merchandise i bogbranchen?

”Det kan jo nogle gange være godt at kigge på udviklingen andre steder. Og hvis vi retter blikket mod USA og England, sker der rigtig meget på dette område. Hvis du går ind i en boghandel i New York – hvad enten det er The Strand eller Barnes & Noble – vil du se, hvor meget bogmerchandise efterhånden fylder.

I den legendariske boghandel The Strand er det rent faktisk noget af det allerførste, du bliver præsenteret for, når du går derind: T-shirts, muleposer med mere. Fra forlagssiden har vi set, at Penguin Random House tidligere på året har investeret mere i dette område og nu har åbnet op for en hel tøjlinje.

Hvordan det vil se ud i Danmark om fire-fem år, er jo et godt spørgsmål. Men jeg tror, litteraturbaseret-merchandise er her for at blive. For første gang bliver merchandise endda også en del af Bogforum. Gyldendal Studio får sin helt egen stand, hvor vi tager alt vores merchandise samt et par overraskelser med – og vi glæder os til at hilse på alle læsere og øvrigt interesserede.”

 

Hvis du skal fremhæve ét produkt fra Gyldendal Studio, som er særligt raffineret, hvilket skulle det så være?

”Jeg synes, det er meget svært at vælge. Der er ret mange fine produkter, men skal jeg pege specifikt på et, så kan jeg virkelig godt lide vores plakat med Karen Blixens ‘Vinter-eventyr’. Det er en fantastisk bog, og jeg synes, Kevin Sloans maleri, som pryder plakaten, er virkelig smuk og magisk. Jeg får lyst til at læse bogen igen, når jeg ser det billede.” 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere