Litteraturpriserne endnu vigtigere i år

Krisen sætter sig spor i læsefællesskaberne. Et miniessay i anledning af de to første nomineringer til DR Romanprisen 2021.

Flere markante litteraturfestivaler er aflyst i år, og en række forlag har meldt afbud til Bogforum, og det gør en litteraturpris som DR Romanprisen endnu vigtigere. En afgørende del af prisen er nemlig møderne mellem læserne i de mange læseklubber på landets biblioteker, hvor romanerne diskuteres.

Da mange mennesker på grund af de aflyste festivaler og arrangementer hungrer efter litterære oplevelser sammen med andre, tror jeg, at endnu flere vil gå efter at dele læseoplevelser i romanklubbernes fællesskaber i den kommende sæson.

 

Læseklubberne bliver mere og mere populære

Selv her i foråret, hvor læseklubberne ikke kunne mødes på grund af coronaen, mødtes mange læseklubber på digitale platforme ligesom flere klubber, så snart det var tilladt at mødes, mødtes i haver med håndsprit og afstand. Så der er ingen tvivl om, at læsning skaber fællesskaber, og flere opsøger læseklubberne som fælles rum for fordybelse.

Antallet af romanlæseklubber er allerede i kraftig vækst: På blot et år er de steget fra 78 til 107, og 55 biblioteker er med i samarbejdet om Romanprisen, mod 35 biblioteker i 2015/2016.

I det hele taget oplever jeg en større og større interesse for at dele læseoplevelser i læseklubber og tror, at det har at gøre med, at stadig flere mennesker har fået øjnene op for, at skønlitteraturen gør os klogere på livet, os selv og hinanden.

Læseklubberne er blevet en måde at skabe dybe samtaler mellem mennesker om de vigtige ting i livet og er for mange en god måde at tale om og nærme sig forskellige tabuer. 

Netop det bliver der rig mulighed for, når romanlæseklubber igen skal mødes til december, for der er masser af sprængfarlige emner at tale om i de to romaner, som netop er nomineret til DR Romanprisen 2021.

De nominerede er Stine Askovs ‘Katalog over katastrofer’ og Malene Ravns ‘Hvor lyset er’, og de to romaner kredser på forskellige måder om katastrofer, afkald og svigt.

Begge romaner sætter ord på komplekse følelser og tabuer, og deltagerne i læseklubberne vil med afsæt i disse romaner få et sprog til meningsfulde samtaler med hinanden.

 

Læs interviewet på Litteratursiden med de to forfattere om bøgerne.

---

Lise Vandborg er chefredaktør på Litteratursiden.dk.

---

Foto: Kollage med Stine Askov (tv.) og Malene Ravn. Fotografer: Linda Hansen og Les Kaner, Gyldendal 2020. 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere