Lydbøger: Tiden er moden til lydbøger

Markedet er der, men lydbøger på cd mangler opbakning fra boghandlerne, mener forlægger Per Kofod. Men Michael Lundsgaard, Lydbogsklubben, mener, at tidspunktet er det rigtige for et fremstød for lydbogen på cd

Læserne er der. Det er de unge, som ikke læser skønlitteratur, og de travle, aktive danskere, som ikke får tid til at sætte sig med en god bog. Bøgerne er der, og teknikken til at omsætte dem fra tekst til lyd er forenklet. Tiden er moden til lydbøger, og der er flere initiativtagere bag en ny æra for lydbogen.
En af initiativtagerne er forlægger og redaktør Michael Lundsgaard, som har suppleret AV-forlaget Den Grimme Ælling med Lydbogsklubben, der i dag har små 60 bogtitler indtalt på cd.
»Jeg ved, at tidspunktet er det rigtige. Der har været meget omtale af lydbøger, blandt andet gik historien om Truckerbiblioteket i Bov hele landet rundt. Det bekræftede, hvad jeg havde gået og spekuleret på i mange år, nemlig at det var på tide at tilbyde lydbøger til en bredere læserskare. Sådan har det været i Sverige, hvor der er et udmærket marked for lydbøger, og lydbogsklubben tæller 65.000 medlemmer i Sverige,« fortæller Michael Lundsgaard.

Ny, yngre målgruppe
Hvor mange medlemmer www.lydbogsklubben.dk har netop nu, vil Michael Lundsgaard ikke ud med, men det er nok til, at han fører sit første mål om i alt 200 titler det første udgivelsesår videre.
»Det, jeg kan konstatere, er, at det er nødvendigt med mange titler, så enhver skal kunne finde bogtitler, som interesserer dem. Med fem titler kommer du ingen vegne. At høre lydbøger er en vanesag, og der skal hele tiden være nye tilbud til læserne og lytterne,« siger Lundsgaard.
For at få en bredere lytterskare har forlaget siden sit fremstød ved bogmessen i Forum i november 2004 annonceret i gratisaviserne Metro og Urban, samt i Ud & Se og i en række seniormagasiner om den nye lydbogsklub.
»Det er jo oplagt, at ældre mennesker har et stort behov for lydbøger. Det er hidtil blevet udfyldt gennem bibliotekernes udlån. Derfra er erfaringen jo også, at det er ældre mennesker, som bruger lydbøger. Men stadig flere travle mennesker i andre aldersgrupper er også del af målgruppen. De unge, som ikke læser så meget, men som har en cd-afspiller på sig, er potentielle lydbogslyttere. Travle mennesker, som gerne vil, men ikke har tid til at læse, de kan høre lydbøger, når de kører bil. Ja, man kan faktisk lytte til lydbøger til de fleste aktiviteter, som ikke larmer for meget. Der er mange forskellige muligheder endnu for at få lydbogen ud og få flere til at interessere sig for at lytte til bøger. Det er vigtigt for mig at prøve det af,« siger Michael Lundsgaard. Han fortæller, at forlaget Carlsen for nogle år siden forsøgte sig med lydbøger, men det er først nu, at andre og flere forlæggere viser interesse for initiativet.

Aktuel erhvervsbog i flyet
Det kommer ikke bag på ham, at kriminalromanerne er de mest efterspurgte lydbøger. Sådan har det også altid været for Den Grimme Ælling, men også biografierne er der stor interesse for. En top 3 fra lydbogsforlaget indeholder titler af Dan Brown, Dan Brown og Dan Turell.
»De fleste skønlitterære bøger kan bruges som lydbøger. Vi har en fast indlæser skare på 25 personer, så vi omhyggeligt kan vælge stemme til den enkelte bog. Der er også forfattere, som selv indlæser bøgerne. For nogle nye lyttere er det jo en helt ny oplevelse at høre teksterne indlæst. Et af mine nye tiltag vil blive erhvervsbøger på cd. Det ville være en hjælp for den travle forretningsmand at høre en aktuel fagbog, mens han kører bil eller sidder i flyet på vej til møde,« siger Michael Lundsgaard.
De danske boghandlere er ikke rigtig klar endnu til at have lydbøger på hylderne, mener forlæggeren. Med den fornyede interesse fra danske forlæggere og stadig flere titler på markedet, så vil boghandlerne nok følge med, mener han.

Bogklub på cd
Som andre bogklubber udgiver Lydbogsklubben et blad med nye titler hver anden måned. Interesserede kan læse mere på hjemmesiden, hvor de kan oprette sig som medlemmer. Der er 12 bogtitler, som nye medlemmer kan vælge to velkomstbøger fra til ekstra rabatpris. Med udsigten til stadig større oplag vil medlemsprisen pr. lydbog være langt billigere end de bøger, der hidtil har haft bibliotekerne som kunder.
Indtil for nylig blev en del lydbøger læst ind på kassettebånd, fordi cd’en skabte tekniske problemer, men de er løst. Ved at inddele oplæsningen med »bogmærker« af 4 minutters intervaller er det nemt for lytteren at bladre i bogen på sin cd-afspiller.

Billige og gode cd-bøger til de unge
Det var en studietur til Sverige i efteråret 2004, som fik forlægger Per Kofod til at tænke i cd-bøger. I nabolandet konstaterede han igen, at læsekulturen er en anden og mere engageret, men blandt andet var der flere unge, som havde taget lydbogen til sig, og desuden var det tydeligt, at stadig flere bilister på de svenske veje lyttede til bøger i stedet for til radioen.
»I Sverige er cd-bøgerne gået forrygende. Der har været en omsætning på 170 millioner kroner. Der er et stort marked for det i Sverige, og såmænd også i Tyskland og Norge, så hvorfor ikke i Danmark! Det kan godt være, at vejene er længere i Sverige, men vi kører jo også meget i bil, og alle biler har en cd-afspiller.«
Der er en ny målgruppe, som forlæggeren gerne vil ramme i sin foreløbige otte titler store Lyt og læs-udgivelse.
»Herhjemme har vi unge mennesker, som helt har droppet bogen. De kan få litteraturen serveret på en anden måde. Desuden har vi mellem 300.000 og 400.000, som ikke læser bøger, efter at de har forladt skolen, de får også en mulighed her,« siger Per Kofod.
Han har valgt en serie titler af sine mest populære forfattere til netop et ungt publikum, som måske ville sætte en cd-bog i walkman’en i stedet for musik. Målgruppen begynder i 12-13 års alderen.
»Det har været vigtigt for mig at vælge kvalitet, som en Paul Auster-bog. Den kan være svær at læse, men der sker noget, og de unge får en god oplevelse med sådan en lydbog.«

35 % rabat
Det er kendte skuespillerstemmer som Dianna Vangsaa, der læser højt på cd-bøgerne, men også kendte musikere som Povl Dissing, Niels Skousen og Henrik Strube lægger stemmer til.
»Jeg har fået gode venner til at læse bøgerne ind, og det har gjort, at det er blevet rene fortællinger, det er en bedre oplevelse at lytte til end de bøger, hvor man starter med bagsideteksten og læser det hele med,« siger Kofod, der beklager, at boghandlerne ikke er åbne for cd-bogen endnu. Boghandlerne har bøgerne, og det er lykkedes for ham at holde udgifterne på produktionen nede, så boghandlerne får en større rabat på i alt 35 %. Blandt andet er indspilningen sket i et mindre lydstudie i Helsingør, uden at der er givet køb på kvaliteten.
»Danske boghandlere er traditionsbundne, og de interesserer sig ikke for at prøve ny litteratur, sådan er det for alle nye initiativer fra forlagene. Det ligger tungt i detailleddet. Men bibliotekerne køber bøgerne, og så må vi bare vente på resten, for markedet er der bestemt,« siger Per Kofod

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere