Margaret Atwood modtager stor tysk pris

Den canadiske science fiction-forfatterinde Margaret Arwood blev ”snydt” for en Nobelpris. Nu har hun modtaget den prestigefulde Friedenspreis des Deutschen Buchhandels. Foto: Werner Gabriel

Atwood (f. 1939), der i disse måneder er hyperaktuel på grund af serialiseringen af hendes 1985-roman The Handmaid’s Tale, var i bookmakernes top tre over Nobelpriskandidater i år. Det blev som bekendt ikke Atwood, der fik verdens største litteraturpris, men hun kan da varme sig på tanken om, at den tyske bogbranche har beæret hende med deres årlige fredspris i stedet.

Den Tyske Bogbranches Fredspris er på 25.000 Euro (185.000 kroner) og er blevet uddelt hvert år siden 1950. Komiteen bag prisen arbejder ud fra idealer om fred, medmenneskelighed og mellemfolkelig forståelse og uddeler prisen til personer, der har bidraget til udbredelsen af disse idealer gennem litteratur, kunst eller videnskab.

Fredsprisen bliver uddelt ved en ceremoni, der samtidig markerer afslutningen af årets gigantiske bogmesse i Frankfurt. Tidligere modtagere af prisen tæller så celebre personer som Astrid Lindgren, Susan Sontag, Jürgen Habermas og Hermann Hesse. Det er endnu ikke lykkedes en dansk kunstner, politiker eller forfatter at hive prisen i land.

Ros for dystopiske romaner

Priskomiteen motiverede interessant nok prisen ved at fremhæve Atwood’s poesi, der, til trods for at det både er berømt og anmelderrost, slet ikke har samme populære gennemslagskraft som hendes romaner.

”Atwood er en kunstner, der formaner os (moralsk, red.) og henleder vores opmærksomhed på vigtige emner som frihed og fred … Hendes digte skærper vores måde at anskue alle livets facetter på med dets usikkerheder, modsigelser og skønhed.”

Helt glemt bliver Atwoods dystopiske romaner som The Handmaid’s Tail og MaddAddam-trilogien dog ikke: ”Hendes romaner åbner vores øjne for, hvor dyster verden bliver, når vi ikke præsterer at arbejde for fredelig sameksistens.”

Den australske forfatter Eva Menasse, der overrakte prisen, sagde endvidere om Atwoods evner som forfatter, at ”hendes værker illustrerer, hvordan betragtninger af politiske og sociale emner kan belyses uden at bøje litteraturen eller tynge den ned.”

Atwood er en overmåde prisbelønnet forfatter, der også har modtaget science fiction-priserne The Nebula og The Arthur C. Clarke Award, foruden blandt andet Dan David-prisen, Franz Kafka-prisen og The Booker Prize. I Danmark udgives hendes værker på Lindhardt og Ringhof.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere