Maria og Clara af Muriel Barbery

Et smukt sprog og en spændende idé går desværre tabt i lange tankespind og billedlag, der aldrig rigtig når ind til kernen.

Historien om de to piger Maria og Clara, der bor i hver sit land, og som ejer hver sin magiske evne, er utrolig smukt og eventyrligt tænkt. Idéen med børnenes evne til at nå ind til magien og feerne igennem musik og kontakten med naturen trækker paralleller til flere kendte og elskede eventyr og historier fra klassiske såvel som nyere titler.

Der, hvor bogen desværre glipper, er bestemt ikke ved sprogets manglende evne til at skabe billeder, men snarere, at handlingen næsten kun består af billeder. Billeder på billeder, der ligger i en smuk stak, men uden nogen fremadskridende handling til at folde dem ud. Meget af handlingen beskrives oppefra, hvor der kun sjældent zoomes ind på karaktererne, der derfor hurtigt bliver perifere og upersonlige. Båndet knyttes aldrig rigtigt mellem læser og tekst, i hvert fald ikke ved denne anmelder.

Jeg har som entusiastisk læser af fantasy nogle forventninger til genren, der desværre ikke bliver mødt i dette ellers smukke eventyr. Rejsen, udviklingen, de stærke personligheder, spændende handling og action. Maria og Clara er for dvælende for sin genre, der derfor falder igennem for sin målgruppe. Historiens pointe, om at onde kræfter netop truer med at kappe menneskenes verden for poesien og skønheden, kan måske være en æstetisk pointe i netop sprogets konstruktion, men forventningsafstemningen mellem læser og tekst brydes ved den ikke-fængende fortælling. Oversætteren har gjort et udmærket arbejde med at få oversat tekstens sjæl og originale stemning, men jeg undrer mig over, hvorfor titlen er blevet til det mere tamme ’Maria og Clara’ i stedet for ’Alfernes liv’ (La vie des elfes).

Bogen vil egne sig godt for det segment, der ønsker at læse et eventyr bestående af refleksion og sproglig ynde, men for en læser, der ønsker fantasy og eventyr med fokus på handling og karakterudvikling, anbefales Maria og Clara ikke.

 

Muriel Barbery: Maria og Clara. Oversat af Jesper Tang. 285 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra Tiderne Skifter.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere