Mette Bock afviser at lette momsen på bøger

Kulturministeren afviser at nedsætte momsafgiften på bøger (trykte som digitale), selv om et spritnyt EU-direktiv ellers giver mulighed for det. Samfundsmæssigt en højst diskutabel disposition.

I et nyhedsbrev fra Danske Forlag udsendt tidligere i dag fremgår det, at kulturminister Mette Bock (LA) ikke vil nedsætte momsen på bøger, selv om et nyt EU-direktiv ellers giver medlemslandene mulighed for dette.

Ønsket om lavere moms på bøger blev fremsat af Dansk Forfatterforening og Danske Forlag i et fælles brev den 10. oktober. Men det afviser Mette Bock i sit svar (dateret 24. oktober). Her skriver hun blandt andet:

”Regeringen finder generelt, at et neutralt momssystem med én momssats bedst sikrer lige konkurrence samt indebærer færrest administrative og erhvervsøkonomiske byrder. ... Regeringen vurderer ikke, at reducerede momssatser er et effektivt værktøj til at regulere forbruget, idet reducerede momssatser sjældent slår fuldt ud igennem til forbrugerne.”

Direktør hos Danske Forlag, Christine Bødcher-Hansen, kommenterer i en mail til BogMarkedet:

"Vi synes, at det er uheldigt, at Danmark har verdens højeste afgift på læsning af litteratur, og derfor var det glædeligt, at kulturministeren [tidligere/cb] åbnede op for en diskussion af momsen på bøger. Vi har [desværre efterfølgende/cb] fået det standardsvar, som Skatteministeriet altid udsender, når der tales om differentieret moms, nemlig at man politisk ønsker et neutralt  momssystem."

BogMarkedet kan kun beklage svaret fra Mette Bock, ikke mindst da læselysten i Danmark - især hos børn og unge - bliver lavere og lavere, ligesom bogbranchen som følge heraf får dårligere og dårligere kår. Begge dele er senest fremgået med al ønskelig tydelighed af Bog- og Litteraturpanelets rapport fra oktober 2018.  

Prisen på bøger er godt nok blevet lavere i de senere år, eftersom bogpriserne ikke har fulgt med inflationen i resten af samfundet. Men sammenlignet med de lavere og lavere priser på andre medietilbud - herunder de billige streamingtjenester - er bogpriserne nærmest eksploderet de seneste år. 

Der burde være al mulig grund til at komme bogbranchen i møde, mener vi - ikke mindst fordi bøgerne er et af de vigtigste bindeled til opøvelsen af reflekteret læsning.

Og dét bliver der næppe mindre efterspørgsel efter i samfundet generelt og erhvervslivet i særdeleshed i fremtiden. 

Læs også: Disposition


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere