Mikrostøt litteraturen

Bøger, boghandlere og caféer har alle haft det svært under karantænen. Café Pyt, der sælger bøger fra mikroforlag, har lanceret en crowdfunding-kampagne for at overleve.

”Café Pyt & De Uafhængige Forlags Boghandel er hårdt ramt af Corona – og desværre kan vi ikke få dækket vores faste udgifter fra kompensationspuljerne. Derfor må vi lukke, hvis ikke vi kan rejse penge på en anden måde. Vil du hjælpe?”

Sådan lyder opfordringen på Café Pyts crowdfunding-kampagne. Udover godt til ganen – økologisk kaffe, tjekkisk øl og koldt køkken – byder på Café Pyts boghylder på Danmarks største udvalg af udgivelser fra uafhængige skønlitterære danske mikroforlag.  

COVID-19-karantænen har betydet, at Café Pyt i Sydhavnen i København ikke har haft indtægter i flere måneder. Eftersom de forskellige statslige hjælpepuljer kun dækker omkring en tredjedel af de faste udgifter, må ejerne Bjørn Themsen og Melanie Baumann dreje nøglen om, hvis pengene ikke kommer ind ad anden vej.

Boglæserne viser stor opfindsomhed for at redde de lokale bogoaser og ikkeoffentlige kulturcentre, sådan som det var tilfældet, da et borgerejet andelsselskab overtog Fredensborg Boghandel, da boghandler Poul Blæsbjerg gik på pension – forhåbentlig lykkes initiativet også her.

Vi har spurgt tre stemmer, hvad caféen i Sydhavnen betyder for dem.

 

Et mødested  

”Café Pyt blev hurtigt et vigtigt mødested for litteraturen i Sydhavnen,” fortæller forfatter og forlægger Asger Schnack, Asger Schnacks forlag.

Han fremhæver betydningen af, at litteraturen samtidigt synliggøres og kobles ind et hyggeligt miljø:

”Her arrangeres forlags- og bogpræsentationer, foredrag og interview, og her er en mulighed for at købe bøger fra de danske mikroforlag: på én gang en hyggelig café (med god kaffe) og en specialboghandel af høj kvalitet.”

Samstemmende lyder fra en forlægger i en yngre generation, Christel Sunesen fra forlaget Ekbátana. Forlaget har doneret 5 x 3 bøger til salg i den lukningstruede café.

”Café Pyt er en helt essentiel bogcafé for os mikroforlag. Bjørn og Melanie formidler og sælger vores bøger med stor entusiasme og viden.”

Hun er desuden en af hovedkræfterne bag websiden Mikrofest, der vil sælge bøger fra mikroforlag. Café Pyt har lagt lokaler til for et stormøde med de deltagende mikroforlag.

”Jeg og andre mikroforlag har holdt gratis releases der, og de arrangerer oplæsnings- og forlagsaftener,” fortsætter Christel Sunesen. ”Det vil være et stort tab, hvis Café Pyt må lukke.”

 

Det lokale liv

”Som lokal beboer var Café Pyt lige præcis den form for gentrificering, jeg kunne ønske mig for Sydhavnen – ikke den fladpandede forudsigelige slags, men et initiativ, som er berigende for hele byen,” siger kunstner Anders Bonnesen, der selv bor i Sydhavnen.

”Mens resten af byen over årene er blevet gennemkommercialiseret, virkede dette initiativ muligt herude – indtil coronaen kom i vejen. Der har blandt andet været virkeligt fine oplæsninger på caféen, og man kunne fortabe sig meget længe i reolerne med udgivelserne fra de små forlag. 

Uden Café Pyt vil København være mere trist og åndsforladt,” afslutter Anders Bonnesen.

---

Foto: Søren Staal Balslev.

 

 

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere