Min sommer. Juliane Wammen

Hvad læser bogfolket denne sommer? Vi spørger en ny stemme hver eneste hverdag i juli. I dag Juliane Wammen, oversætter og medredaktør på tidsskrifterne Babelfisken og Counterpoint.

Har du et sommerferieprojekt?

Jeg har udelukkende et projekt om rent faktisk at holde fri, især fra alle online-aktiviteter. I mit arbejde som freelancer smelter arbejde og fritid ofte sammen, og det kan jeg rigtig godt lide.

Men hjernen og sjælen har brug for en pause en gang imellem – især fra de sociale medier, som kan være så akut stressende og samtidig så helt uundgåelige.

Feriemæssigt skal jeg med familien rundt og besøge venner fem forskellige steder i Danmark. Blandt andet har jeg vist lovet mine børn, at vi også skal til Randers Regnskov. Det er noget med, at de har en jaguar og en fem meter lang kvælerslange derovre.

Men projekter derudover: Læse bøger. Spise jordbær. Drikke gin&tonics i solnedgangen. Nyde at være udenfor og rigtig meget sammen med børnene. Og bade i Vesterhavet!”

 

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”Jeg har gennem de seneste fire år læst rigtig meget ny dansk litteratur, fordi jeg sad i kunstfondens litteraturudvalg. Det var godt og spændende, men nu glæder jeg mig til at læse oversat litteratur fra andre verdner og tider, både på engelsk og i oversættelse.

Den canadiske forfatter Joseph Boyden ligger og venter og Terézia Moras ‘Alle dage’ (ved Dorthe Seifert). Ursula Le Guins sci-fi-mesterværker. Jeg har desuden fået lyst til at læse ‘Lord of the Rings’ igen. Og Dickens’ ‘Our Mutual Friend’, som jeg aldrig har læst. London i de gode (?) gamle dage. Alle sammen lange, snørklede fortællinger fra helt, helt andre steder.

Og så Virginia Woolfs dagbøger. Hun er en af mine favoritforfattere, og hendes overvejelser om litteraturen og den menneskelige tilstand i den fragmenterede dagbogsform er udsøgte, vittige og tankevækkende. Åh, og Hiromi Kawakamis nyudgivne novellaer, ‘At træde på en slange & Forsvindinger’ (ved Mette Holm). Hendes ‘Kvinden ved havet’ er noget af det fineste, jeg har læst i de senere år.

Men jeg ved jo også godt, at jeg højst kommer til at læse en brøkdel af de bøger her. Well, man har lov at drømme.”

 

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”Jeg ser faktisk mest frem til, at man forhåbentlig kan komme til at mødes med (bog)folk i levende live igen. For eksempel til Lille Bogdag-festivalen, som er flyttet til sidst i november. Og så åbningsfesten for Mikrofest den 4. september i København, et ’releaseparty’ for mikroforlagenes nye onlineboghandel.

Det er sådan et godt initiativ – jeg vil gerne støtte hvad som helst, der måske kan udfordre dominansen af (international) bogmarkedsspillere, som er mere optaget af aktieoverskud end af litteratur (selvom det ene jo forhåbentlig ikke udelukker det andet).”

---

Vi interviewede Juliane Wammen om det fælleseuropæiske tidsskrift om oversættelse, Counterpoint.

---

Foto: Tim Flohr Sørensen.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere