Min sommer. Karen Siercke

Hvad læser bogfolket denne sommer? Vi har spurgt en ny stemme hver eneste hverdag i juli – to i dag. Karen Siercke, ny leder af Poesiens Hus, fortæller.

Har du et sommerferieprojekt?

”Når verden forærer dig et tomrum, hvad fylder du så i det? Det er det spørgsmål, jeg har taget med mig ud af karantænen og ind i Poesiens Hus, som jeg har været leder af siden 1. juni. Jeg står i helt blød og mulighedsfuld muldjord. Hvad skal Poesiens Hus? Hvad skal der ske her?

Poesi er den vildeste gaffatape, når verden går i smuldr. Og netop derfor tror og håber jeg, at poesi kommer til at spille en vigtig rolle. Vi har brug for poesiens evne til at vække vores individuelle og kollektive indbildningskraft. For at sætte vores sanser på ydersiden af huden netop nu, hvor vi skal mærke verden på ny og fortælle nye historier, synge nye sange.

Fredag den 21. august præsenterer jeg visionen for Poesiens Hus, når vi lancerer vores lilla poesibus, som kører ud i hele landet og skaber poesifællesskaber på festivaler, til byfester, på uddannelsesinstitutioner og til firmaarrangementer. Det bliver godt! Og det bliver endnu bedre med en smule kreativ inkubationstid og marinerende sommerlæsning.”

 

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”Tsunduko er et japansk ord for at skaffe sig en masse læsemateriale, der hober sig ulæst op i ens hjem. Det har jeg masser af! I min sommer læser jeg nogle af alle de ulæste bøger, jeg har købt i udenlandske boghandlere gennem tiden og får mig på den måde et drys San Francisco, Reykjavík, Big Sur, Stavanger og Paris oven i læseoplevelserne.

Fra City Lights Bookstore og Dog Eared Books i San Francisco har jeg Ann Carsons ‘Float’, Allen Ginsbergs langdigt ‘Howl’, Miranda Julys novellesamling ‘Noone Belongs Here More Than You’, Kurt Vonneguts ‘The Last Interview and Other Conversations’ og Claudia Rankines digt-essays ‘Citizen’.

Den sidste købte jeg, da jeg var i San Francisco i 2018, hvor jeg besøgte gode kollegaer ved 826 Valencia og mødte den legendariske borgerrettighedsforkæmper John Lewis. Han sagde: ‘Let me tell you young sister: You have to cause trouble. Good trouble, neccessary trouble.’ De ord sidder stærkt i mig i disse dage, og derfor kommer ‘Citizen’ øverst i stakken sammen med ‘Of Color’ af den prisvindende poet Jaswinder Bolina, som en ven lige har sendt med posten.

Fra Reykjavík har jeg digtsamlingen ‘Ég er ekki ad rétta upp hönd’ (‘Jeg rækker ikke hånden op’) fra digterkollektivet Svikaskáld (Imposter Poets), Henry Miller Library ved Big Sur gav mig John Steinbecks ‘Journal of a Novel: The East of  Eden Letters’, i Stavanger fik jeg børnebogen ‘Alle sammen teller’ af Kristin Roskifte (som vandt Nordisk Råds Litteraturpris sidste november) og fra Paris har jeg et eksemplar af ‘Le Petit Prince’, jeg engang har købt på interrail (og kan med min sommerlæsning i år fejre at forfatteren Antoine de Saint-Exupéry blev født for 120 år siden).”

 

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”Digte! Jeg drømmer om, at alle nordens forlag, tidsskrifter og digtere vil sende Poesiens Hus alle de digte, de udgiver i 2020.

Noget af det bedste ved mit nye job er, at der kommer digte (og digtere og digtelskere) listende ind ad døren. På mit bord ligger lige nu bl.a. antologien ‘Poetiske rum/Espaces poétiques’, Linda Karen Prahls ‘Stabilgrus’, Pia Tafdrups ‘Lyden af skyer’, Linus Carlsens ‘Jeg er blevet et hylster’ og Louise Juhl Dalsgaards ‘I dag skal vi ikke dø’.

Til efteråret udfordrer Poesiens Hus unge læsere (15-30 år) til at sætte sig ned i chefredaktørstolen og skabe ‘Nordens allerbedste pensumløse poesi 2020’, en poesiformidlende antologi, som vi sigter efter at lancere med en række af poesiens kerneaktører (digtere, forlag, foreninger, formidlere). Gid de unge chefredaktører kommer godt fra start og får en masse lysende læsestof.

Hvis du har noget poesi i ærmet, vi skal lægge mærke til, så send det til Poesiens Hus, c/o LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København N, Danmark.”

---

Foto: Hannah Bergqvist.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere