Min sommer – Lise Vandborg

Sommer er sol, afslapning, refleksion, projekter, opsamling, udflydning, ekstra tid til familien og så videre. BogMarkedet undersøger, hvad bogfolket skal.

Vi har spurgt en masse spændende mennesker fra bogbranchen de samme tre spørgsmål. Der er et nyt interviewoffer hver eneste hverdag i juli – bortset fra fredag den 13. Det kunne vi ikke byde nogen.  

Lise Vandborg er chefredaktør på Litteratursiden, bibliotekernes fælles litteraturside. Søndag den 1. juli fyldte hun 50 år, og BogMarkedet interviewede for kort tid siden Lise Vandborg i vores torsdagsserie om passionerede bogelskere. Her fortalte hun dels om dens fortsatte udvikling af Litteratursiden, dels om udviklingen i dansk litteratur.

 

Har du et sommerferieprojekt – praktisk eller feriemæssigt?

”Et par uger til Sicilien og lidt i sommerhus ved Vesterhavet med min familie.”

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”Jeg skal læse hele den gode bunke af bøger, som er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris inden komitémødet i Stockholm i efteråret, hvor vinderen af årets pris skal vælges.

Inger Christensens ’Verden ønsker at se sig selv’ er også et must. Tilbage i ’97 havde jeg den ære at holde oplæg på universitet med afsæt i mit speciale om ’Sommerfugledalen’, mens hun selv var til stede. Efterfølgende sendte hun mig et meget fint brev, som snart skal i glas og ramme J 

Jeg vil også (gen)læse Herta Müller efter mødet med hende til litteraturfestivalen i Aarhus her i juni. Müller fortalte sjovt nok anekdoter fra sine møder med Inger Christensen, som da de købte taske og sko sammen i Rumænien! I bogen ’Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig’ har Müller i øvrigt dedikeret en halv side til Inger Christensen.”

Hvad ser du frem til i efterårets (danske) bogsæson?

”Jeg glæder mig til Ida Jessens selvstændige fortsættelse af den gribende Hvium-triologi, som uhyre præcist og sprogligt elegant undersøger forholdet mellem forældre og børn. Ikke mindst forældres skyldfølelse over for deres børn. 

’Vi er er brødre’ ser jeg også frem til at læse. Mondrup formår i den grad at beskrive, hvordan relationerne i en familien hele tiden forskydes, senest i den nærmest kalejdoskopisk komponerede familiehistorie ’Karensminde’. Den nye roman går tilbage i tiden og fortæller farens historien; den far, som vi kender fra Godhavn og Karensminde.

Jeg venter også spændt på Karen Fastrup kommende roman ’Hungerhjerte’ og Mathilde Walter Clarks ’Lone Star’. Begge romaner er skrevet med afsæt i egen historie om henholdsvis psykisk sygdom og forholdet til faren. De er således en del af tendensen med at stadig flere forfattere bruger autofiktive elementer i deres romaner.

Morten Ramsland, som er en af vores stærke historiefortællere, er snart romanaktuel, og den er også et ’ must read’ i efteråret ligesom Caspar Erics nye digtsamling i august. Derudover glæder jeg mig til det skæve, uforudsigelige og eksperimentende. Jeg er med i juryen for Munch Christensens debutantpris og læser dermed de mange, lovende debutanter. Netop debutanterne overrumpler os ofte med nye måder at skrive og sige tingene på og kan dermed give os et nyt blik på os selv og den verden, vi lever i.”

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere