Min sommer. Simon Pasternak

Hvad læser bogfolket denne sommer? Vi spørger en ny stemme hver eneste hverdag i juli. I dag Simon Pasternak, forlagschef for skønlitteratur på Gyldendal.

Har du et sommerferieprojekt?

”Nej, jeg skal bare holde ferie. Ferie, ferie, ferie. Og absolut ingen praktiske gøremål for mig.” 

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”Det er vigtigt at løfte blikket og læse noget andet en gang imellem, og jeg har fået en mani med hver sommer at vælge et lands litteratur og nå så mange klassikere, jeg kan inden for de par uger. Det er kamplæsning af andre litteraturer, andre måder og se og tænke på.

De sidste par år har det været ungarsk, japansk, kinesisk, brasiliansk, og i år tror jeg vender tilbage til klassisk europæisk litteratur, Hans Reitzel har de seneste par år lavet fine oversættelser af Marcel Lysgaard Lech af Euripides og Sofokles, og jeg supplerer dem med Anne Carsons Euripidesoversættelser (som jeg glæder mig til!) og et samlebind med nye engelske oversættelser af Sofokles.

De gamle grækere havde et naturligt forhold til vold, dysfunktionelle familier og den måde mennesker ikke hænger sammen på (i.e. det vi kalder skæbne). Og så er de et skatkammer af fortælleformer. Det lyder måske lidt højpandet, men det er det ikke, de skriver som alle store forfattere om det fundamentale, man skal bare skyde alt det, vi ved, ud af hovedet en gang imellem og læse noget andet.

Det kan være trist at være spærret ind i de former, vi tror er naturlige. De findes ikke, og det ser man, når man går et par tusinde år tilbage eller bevæger sig ud i andre kulturer, hvor man skærer mennesket og fortællingen til på andre måneder. Det kan stærkt anbefales.”  

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”Vi har på et Gyldendal et fantastisk program - hvis jeg skal nævne nogle kommer der en nye romaner af Niviaq Korneliussen og Olga Ravn, begge virkelig vigtige romaner, der kommer til at slå benene væk under mange, tror jeg, Nikoline Werdelin debuterer fænomenalt som romanforfatter, det samme gør Lærke Winther, der ud over at være en skuespiller med en ond, ond humor også er en djævelsk underfundig fortæller.

Anne-Lise Marstrand Jørgensen har skrevet om Margrethe den første, Ida Jessen har lavet et stort episk værk fra 1700-tallets Vestjylland, Maria Helleberg afslutter sin reformationstrilogi med et storværk om reformationens Sverige - jeg kunne blive ved og ved.

Glæd jer, der er også fortællinger af Grøndahl, digte af Laugesen og Amalie Smith. Og meget meget mere, erindringsromaner, som jeg ikke vil afsløre endnu. 

Vi har nye romaner af Lars Kepler og Galbraith, vilde krimier, Elisabeth Strout har skrevet en ny om den kantede og elskelige Olive Kitteridge og sidste, men absolut ikke mindst: en aldrig udgivet roman af Simone de Beauvoir. Glæd jer.”

---

I anledning af Gyldendals 250-års jubilæum i år skrev Simon Pasternak på vores opfordring om et essay om, hvorfor Gyldendal er der, hvor det sker. Essayet hedder 'Gyldendal er stedet'.

---

Foto: Robin Skjoldborg.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere