Min sommer – Sune de Souza Schmidt-Madsen

Sommer er sol, afslapning, refleksion, projekter, opsamling, udflydning, ekstra tid til familien og så videre. BogMarkedet undersøger, hvad bogfolket skal.

Så går BogMarkedets sommerenquete i luften! 

Vi har spurgt en masse spændende mennesker fra bogbranchen de samme tre spørgsmål. Der er et nyt interviewoffer hver eneste hverdag i juli – bortset fra fredag den 13. Det kunne vi ikke byde nogen.   

Sune de Souza Schmidt-Madsen, redaktionschef på Lindhardt og Ringhof, får æren af at starte ballet. Svarene er fra starten af juni, så den planlagte rejse til Asien, som han omtaler i det første svar, er for længst fortid, men svaret åbner mulighedernes dør og er stadig relevant.

Efter sommerferien bringer vi Sunes fotoessay om Asien-turen.    

Har du et sommerferieprojekt – praktisk eller feriemæssigt? 

”Jeg har et par spændende for-sommerprojekter – lige om lidt rejser jeg til Norge sammen med vores foreign rights agent for at besøge de norske forlag, og om 1½ uge rejser jeg til bogmessen i Seoul. I dag viste jeg en gruppe koreanske forlæggere rundt på Blixen-museet – det var utroligt spændende! Det er spændende, hvad der foregår i Asien lige nu, og især i Korea.

Vi ser koreansk musik og film vinde indpas på de vestlige markeder – K-pop gruppen BTS har slået selv Justin Bieber af banen! Og man kunne forestille sig at dette spredte sig til en YA-bølge blandt danske teenagere, der har lyst til at læse koreanske bøger.

Ellers glæder jeg mig til at lægge sidste hånd på Merete Pryds Helles opfølger til sidste års laurbærvinder ’Folkets skønhed’ – vi går i tryk midt i det, i andre kalder sommerferien. Jeg får dog også tid til at tage et par dage på roadtrip i Irland med familien.

Og så har jeg desuden et hemmeligt sommerferieprojekt, som jeg håber lykkes – men det vil jeg ikke fortælle om – så var det jo ikke hemmeligt, vel? ”

Hvilke bøger skal du læse, mens du daser i liggestolen?

”Jeg kommer ikke til at ligge så meget og dase i liggestolen, er jeg bange for – jeg har en håndfuld hemmelige manuskripter på mit bord som har førsteprioritet.

Men jeg skal helt klart have læst romanen ’Kim Jiyeong. Born in 1982’. Forfatteren Namjoo Cho er en repræsentant for den nye generation af stærke, feministiske koreanske forfattere. Der skulle komme en engelsk prøveoversættelse i løbet af juni.

Jeg elsker tegneserier og graphic novels og har selv oversat en enkelt, Ari Folmans ’Vals med Bashir’. Så hvis jeg får tid til ekstra læsning, vil jeg utrolig gerne læse Kristoffer Kjølbergs prisvindende ’En som het’. Jeg faldt over ’En som het’ i en boghandel i Oslo, som Kristoffer Kjølberg havde udsmykket med hyldemeter efter hyldemeter med falske bogrygge. Mit cover på Facebook er et foto herfra – jeg tror, vi deler humor!”

Hvis jeg får endnu mere tid, skal jeg læse David Sedaris ’Calypso’. Jeg blev introduceret til David Sedaris af den islandske forlægger Sif Jóhannsdóttir, der sendte mig et link til den stærke, personlige fortælling ’Now We are Five’, en af fortællingerne i ’Calypso’. Hvis man ikke allerede har læst den, vil jeg stærkt anbefale det. Den kan læses gratis i The New Yorker.”  

Hvad ser du frem til i efterårets bogsæson?

”I efteråret glæder jeg mig først og fremmest til at kunne sige goddag til en ny medarbejder – Anne Christine Andersen, der indtræder som seniorredaktør i gruppen. Så glæder jeg mig til, at vi kan præsentere Anne-Cathrine Riebnietzsky som udkommer for første gang på Lindhardt og Ringhof med romanen ’Smaragdsliberen’.

Så glæder jeg mig også til at Michael Katz Krefeld, som modtog publikumsprisen på årets krimifestival i Horsens for ’Ravn’-serien kommer med en stand-alone, som jeg ikke vil løfte sløret for endnu. Der er også nyt fra Leif Davidsen, en novellesamling med den fantastiske titel ’Tag ikke imod en pølse i Moskva!’ – og så udkommer ’Ghostwriter’ af Steffen Jacobsen, næste bind i hans enestående krimiserie, der begyndte med ’Trofæ’.

Og så afslutter Mich Vraa sin Vestindien-trilogi med bogen ’Faith’ – der følger op på ’Haabet’ og ’Peters kærlighed’. Og så naturligvis ’Vi kunne alt’ – Merete Pryds Helles ovennævnte roman, som er helt og aldeles fantastisk.

Det og meget mere fra Lindhardt og Ringhof! Vi ses i boghandleren!”

 

Sune de Souza Schmidt-Madsen viser koreanske forlagskolleger rundt på Karen Blixen Museet i Rungsted. Foto: Lars Sidenius, Kulturministeriet.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere