Når ræven vogter gæs

Undertitel: Reformationen i danske kalkmalerier
Forfatter: Torben Svendrup
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

På mange måder var kalkmalerierne i sognekirkerne de almindelige danskeres røst i middelalderen.
Gennem tiendebetalingen og systemet med kirkeværger havde bønderne selv en stor indflydelse på, hvad der blevmalet. Gennem disse billederkommer man tæt på de middelalderlige mennesker, og derfor er det også en godindgang til at forstå, hvordanalmindelige bønder så på samfundet og på kirken op til og under reformationen.
Mange af kalkmalerierne er fulde af provokerende, frække og til tider grænseoverskridende motiver, der ikke lader vore dages religionskritik og satire noget tilbage. Især kirkens autoriteter fra præst overbiskop til pave bliver bogstaveligt klædt af til skindet. Et folkeligt oprør lurede og ulmede mao. i flere årtier, før den egentlige reformation tog form fra 1517 og i 1536 kulminerede med indførelsen af protestantisme som officiel trosretning i Danmark.
Bogen er opbygget i korteafsnit om centrale emner af betydning for den danskereformation. De indledes med et billede af et kalkmaleri, der er ledsaget af en billedbeskrivelse.
De enkelte afsnit kan læses separat og vil ogsåkunne være et udgangspunkt for de læsere, der ønsker at besøge de danske kirker og ved selvsyn betragte de ofte farvestrålende og detaljerige malerier.
OM FORFATTEREN Torben Svendrup, født 1953, er historiker og har skrevet mere end 30 bøger om primært kultur-, mentalitets- og kirkehistorie. Hanregnes for en af landets førende forskere inden for kalkmalerier. Han har været vært i flere tv-serier om bl.a. kalkmalerier og middelalder. Underviser på Folkeuniversitetet.

Fakta om bogen
Titel: Når ræven vogter gæs
Undertitel: Reformationen i danske kalkmalerier
Forfatter: Torben Svendrup
Omslag: Hæftet
Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere