Nørdfest i Esbjerg

Inden for de seneste år er flere små messer og litterære festivaler begyndt at skyde op rundt om i det danske land, og sidste år lancerede Esbjerg Kommunes Biblioteker således en Fantasyfestival. I sidste weekend blev festivalen afholdt for anden gang, og traditionen tro blev fantasy repræsenteret i mange forskellige afskygninger.

Festivalen adskiller sig fra fx Herlufsholm Fantasy Bogmesse ved ikke at fokusere udelukkende på bøger, men på fantasygenren i al dens mangfoldighed. Der var rollespil (både live og figur), brætspil, middelaldermarked og så selvfølgelig masser af bøger.
Ulven og Uglen var med for andet år i træk, og vi havde glædet os længe. Forlaget er dedikeret til fantasylitteratur for voksne, så for os er Fantasyfestivalen i Esbjerg en af årets vigtigste begivenheder. Og derfor var vi meget positivt overraskede over aldersfordelingen blandt publikum: I Danmark bliver fantasy ofte opfattet og italesat som børne- og ungdomslitteratur, men den fordom gjorde festivalgæsterne godt og grundigt op med for i hvert fald halvdelen af de besøgende var over atten, en del var teenagere, men kun ganske få var børn.
Vi havde glædet os til at møde vores læsere og få en nørdet snak, og det kom vi også til. Festivalen var en lang fejring af genren, og stemningen blandt de besøgende var fantastisk. Derudover var købelysten også ganske håndgribelig, og vi fik langet en del flere bøger over disken end vi havde regnet med. Vi var ikke de eneste der havde succes, og flere af de andre forlag vi talte med og stod i nærheden af, havde kun ganske få bøger at pakke ned da klokken blev 16 søndag eftermiddag.

Ingen store forlag deltog
Ingen af de ”store” forlag var med til festivalen. Tellerup optog selvfølgelig det ene hjørne af messehallen, men resten af standene var besat af selvudgivere og små forlag som vores eget. Søndag talte jeg med en kvinde som spurgte efter Carlsens stand. Hun var kommet for at høre Malene Sølvsten tale om ”Ravnenes hvisken” og forventede derfor at finde bogen på forlagets stand. Jeg måtte fortælle hende at Carlsen ikke var til stede, men at hun sikkert kunne købe bogen i den store stand ved indgangen hvor Arnold Busck holdt til og solgte bøger fra de forlag som ikke selv var der.
At de store forlag har prioriteret turen fra, giver naturligvis mere plads til os andre, og læserne går ikke glip af det store når Arnold Busck - eller sidste år Bog & Idé - kan tage bøgerne med, og forfatterne alligevel er til stede, men i mine øjne er Fantasyfestivalen en oplagt mulighed for som forlag at møde nogle (meget) dedikerede læsere, og se hvad der rører sig inden for fantasygenren. Ulven og Uglen deltog tidligere på året i Copenhagen Crime på Østerbro ved København, og også her glimrede de store forlag ved deres fravær.
I en tid hvor forlagsbranchen har en tendens til at se lidt sort på fremtiden og frygte for papirbogens overlevelse, synes jeg, at det er paradoksalt at de store forlag ikke vil støtte op om initiativer som Copenhagen Crime og Fantasyfestivalen som måske ikke er lige så godt besøgt som BogForum, men som sætter fokus på bogen og læselysten, og særligt festivalen i Esbjerg henvender sig på grund af sin beliggenhed til en målgruppe som næppe kommer til København for BogForums skyld.

Ulven og Uglen elsker fantasy - det er næppe nogen hemmelighed - og for os er Fantasyfestivalen en unik mulighed for at møde andre nørder og få udvidet vores egen horisont inden for genren. Standlejen er ikke lige så dyr som på flere af de københavnske messer, og allerede på førstedagen havde vi tjent turen hjem - både overnatning, stand og transport. Og så er arrangørerne simpelthen så søde og imødekommende, og stemningen blandt de andre deltagere - forlag såvel som rollespillere, reenactore og butikker - enormt hyggelig. Derfor er vi ikke et øjeblik i tvivl om at vi skal med næste år, og vi glæder os allerede!

Line Lybecker
Medejer, Ulven og Uglen


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere