Nekrolog Mogens Eliasson

Tidligere direktør i SL Fonden, formand for Boghandlerforeningen og bestyrelsesmedlem i DBK, Mogens Eliasson (10.8.1951-25.11.2019), er afgået ved døden. Niels Elbæk skriver mindeord.

Vejen ind i bogbranchen kan være mangfoldig. Gennem mange år satte Mogens Eliasson sit umiskendelige præg på branchen gennem adskillige roller som direktør, bestyrelsesformand og bestyrelsesmedlem i en række af branchen centrale aktører. Der findes en boghandleruddannelse men ikke en forlagsuddannelse. Mogens indtog i branchen skete via en helt særlig vej. Han læste oprindeligt biologi og blev engageret i studenterpolitisk arbejde, hvor han sad i bestyrelsen for Studenterrådet ved Københavns Universitet. Her var han med til at etablerede rådets trykkeri – kaldet ”Tryk16”.

Bestyrelsesrollerne startede i 1972, hvor han kom i bestyrelsen for Universitetsbogladen. I perioden fra 1979 til 1987 sad han i Studenterbogladens bestyrelse. I året 1987 førte det studenterpolitiske arbejde til, at han blev ansat som generalsekretær på Studenterrådet, fik en bestyrelsespost i Akademisk Forlag og blev forretningsfører i Humaniorabogladen.

Det helt store spring skete i 1987, hvor blev han direktør i Samfundslitteratur, der på Rosenørns Alle levede en symbiotisk tilværelse som både forlag og boghandel, der var hovedleverandør af faglitteratur til den daværende nabo Handelshøjskolen.

Gennem årene ekspanderede Samfundslitteratur både som boghandel og forlag. Boghandelen åbnede flere filialer på CBS og overtog boghandelen på KVL. Forlaget overtog flere mindre fagforlag og omfatter i dag otte mindre forlag.

Branchen var i opbrud og det blev gennem årene tydeligt, at navnet Samfundslitteratur ikke var hensigtsmæssig for både boghandel og forlag. En salomonisk kortvarig løsning blev navnet SL Books og Samfundslitteratur for forlaget. Overtagelsen kort tid efter af konkursboet efter Akademisk Boghandel førte til et nyt og fortsat gældende navn for boghandlerdelen: Academic Books.

I perioden 2000 til 2010 var Mogens formand for Campus Book Service - en indkøbs- og samarbejdsorganisation for boghandlere på de videregående uddannelser, der stort set alle var fondsejede af de studerende. Samtidig var han en central person i forhandlingerne med de udenlandske akademiske forlag via et tæt samarbejde med de tilsvarende norske studieboglader. Et samarbejde uden formel organisation under navnet Campus Import Group.

I den periode var Mogens også opmærksom på, at fremtiden ville byde på digitale løsninger. Fire danske og fire norske partnere dannede aktieselskabet Campus E-books A/S, der fik etableret en digital importløsning til fælles brug for de akademiske boghandlere, som ikke alene var til gavn for de otte etablerende partnere, men også for andre akademiske boghandlere. Efter en udviklingsperiode kom der fra starten varer på de digitale hylder – over 1,2 millioner e-bøger fra danske og internationale forlag.  

2010-14 var han formand for Boghandlerforeningen og gennem flere år også bestyrelsesmedlem i DBK. Ved hans 60 års reception modtog han en usædvanlig gave fra Boghandlerforeningen i form af en brugt cementblander, der i dagens anledning var bragt til tagterrassen hos CBS. Det skulle op til fritidshuset i Sverige.

Mogens talte sjældent højt, men man skulle ikke tage fejl, når han var i en forhandlingsposition. Han kendte branchen fra alle sider – forlag, boghandel, distribution og trykkeri – og var dermed forberedt til fingerspidserne. Han mødte altid frem til møder med en klar forberedt strategi med forskellige forhandlingsløsninger og aftaler, der kunne skrues på, så betingelserne blev bedre, hvad enten det gjaldt priser, rabatter, bonusser eller de generelle konkurrencebetingelser for hele branchen.

I perioden 2007 til 2014 arbejdede undertegnede sammen med Mogens i rollen som sekretariatsleder hos Campus Book Service, forhandlingskoordinator i Campus Import Group, direktør i Campus E-books A/S og senest som konsulent for Academic Books.

Vores sidste fælles projekt blev et forsøg på at redde den hæderkronede boghandel i det centrale København – Atheneum. Boghandelen havde en lang historie bag sig og nåede både at være privatejet, medarbejderejet, forlagsejet (Gyldendal) og til sidst en del af Academic Books. Beliggenheden var god, men økonomien tegnede dystert med udflytningen af universitetet til Amager.

En nødvendig tilpasning af personalet til økonomien førte til et bistert angreb fra forfatter Knud Romer og flere andre kendte debattører fra litteraturens verden. Det lå Mogens meget fjernt at indgå i en offentlig polemik, men han svarede personligt på alle henvendelser og sammen arbejdede vi bag linjerne på at skabe en boghandel, der skulle være en del af oplevelsesøkonomien med forfatteraktiviteter og cafe. Ideen, scenarier og tegningerne var der, dele af inventaret blev mobilt, så der blev plads til aktiviteter og café, men i foråret 2015 blev planerne skrinlagt og beslutningen om lukning taget – det tegnede desværre ikke til at blive økonomisk rentabelt.

Inden da i efteråret 2014 forlod Mogens direktørposten i SL Fonden og startede på sit otium. Han havde åbent fortalt, at han havde fået konstateret en type blodcancer, der over en årerække kunne holdes nede. Biologuddannelsen var gennem karrieren pakket væk, men i fritiden fornægtede interessen sig ikke. 

På kontoret stod et par udstoppede fugle, som tegn på den ornitologiske interesse. I fritiden nød Mogens naturen og de store vidder i det nordlige Sverige.  Gennem mange år tog han til nabolandet med sin hustru Birgit for at vandre i flere uger i det store åbne landskab. På disse ture var hans motto: "Vi kan vist godt gå lidt længere." Nu gik den så ikke længere, men også til slut viste hans forhandlingskraft sig – han fik flere år end lægerne havde lovet.

Mogens Eliasson blev bisat fra Frihavnskirken på Østerbro torsdag den 5. december 2019.

 

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere