Nekrolog: Mogens Hemmeshøj Hansen (23.08.1923 - 22.08.2017), boghandler

Boghandler Mogens Hemmeshøj gik bort d. 22 august 2017 efter et langt virke i bogbranchen.

Mogens Hemmeshøj blev født som en lille efternøler til tre ældre søskende. Efter skoletiden på Vejsenhuset tog han præliminæreksamen og kom i 1940 i boghandlerlære i Hørsholm hos Brøgger Andersen. Da læretiden var udstået, arbejdede han som medhjælper hos Haase, Lindberg-Pedersen og Gad. I 1948-1949 arbejdede han et år ved forlagsbohandl i Olten i Schweiz.

I 1950 fik han job i Boghallen i Politikens hus, hvor han mødte sin kommende hustru, Birthe Weis. Efter nogle år som faglig leder hos Munksgaard blev han førstemand i Kleins Boghandel på Frederiksberg. Der var en forventning om, at han skulle have overtaget forretningen, men den gik i stedet til Wøldike Schmidt. Han lod sig derefter ansætte i Brachts Boghandel hos Elna Gran, fra hvem han overtog butikken i 1961.

Sammen med sin hustru drev Hemmeshøj Brachts Boghandel i 27 år, indtil han lod sig pensionere i 1988 og solgte til Paludan. Det var på mange måder en udfordrende tid for branchen. Han nævnte tit, at der havde været mere end 10 boglader på Gl..Kongevej, da han overtog Brachts Boghandel i 1961, og da han trak sig, var der kun to tilbage, Brachts og Klein. Han klarede sig ved at tilpasse forretningen, påtage sig leverancer til skoler og bibliotek samt købe kundekartoteker fra nogle af de boglader, der lukkede undervejs. Det var en rigtig familievirksomhed, hvor hans hustru ordnede bogholderi i weekenden og sønnerne startede med uddeling af jule- og udsalgskataloger, fortsatte med budtjeneste og senere hjalp til med forefaldende arbejde som skilteskrivere, vinduespyntere og lejlighedsvise ferieafløsere for den ansatte medhjælper.

Flere af hans medhjælpere fik gode karrierer i branchen: 

Jette Lauridsen (Statens Museum for Kunst, Filmhuset, Politikens Boghal m.fl. - var 17 år hos Hemmeshøj)

Lis Marr (Lindhardt og Ringhof - formand for BMF 1974-76)

Birgit Jensen (RUC)

 

Efter sin pensionering tog han deltidsjob på sagførernes auktioner og siden i Brande Antikvariat hos Ole Carit Andersen. Endeligt trak han sig først efter sin 80-års fødselsdag.

Hemmeshøj var et enkelt år formand i Boghandlerklubben, men påtog sig også andre opgaver, som forældrerådsmedlem i sine sønners skoler og menighedsrådsmedlem ved Frederiksberg Slotskirke. Og så var han i mange år tilkalder-bloddonor. Han nåede at give blod mere end 50 gange.

Hemmeshøj mistede sin hustru i 1997 efter 45 års ægteskab. Med tiden gjorde problemer med bentøj og balance ham gradvist mindre mobil, og han nød i højere grad tiden hjemme med sin elskede pibe og en bog.

Han overleves af sine to sønner, samt svigerdatter og to børnebørn.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere