Nekrolog Ole Parelius

Danmarks ældste boghandler er død.

Boghandler Ole Parelius, som siden 1964 har ejet Klampenborg Boghandel, er død 93 år gammel.

Hans boghandel, der havde det geniale slogan: 'Speciale. Bøger der ikke kan fås,' var nok én af landets mest særprægede boglader. Der var over fem meter til loftet, men alligevel stod der også bøger så højt oppe, at Parelius måtte op på en stige, når han via sin kikkert havde observeret, at han havde den efterspurgte bog på lager. Her havde han altid et viskelæder med, for ofte var der skrevet en pris med blyant for så længe siden, at det var nødvendigt at opjustere den til en mere nutidig pris, når nu kunden insisterede på at købe den.

Da jeg for mange år siden interviewede Parelius til Bogmarkedet, sagde han: 'Alle de bøger, som står der oppe lige under loftet, er faktisk ikke noget værd, men så kommer der én, der vil købe den, og så er den noget værd, men resten er stadig ikke noget værd.'

De var ikke kun i butikken, at der var propfuldt med i tusindvis af bøger, også i kælderen og på et fjernlager var der masser af bøger, hvoraf mange havde været udsolgt i årevis. Det var altid en fornøjelse at besøge Ole Parelius, og jeg tror, at der kom kunder langvejs fra til dette bogmekka. Samtidig var Parelius et spændende menneske at snakke bøger med, og han vil blive savnet. Æret være mindet om Ole Parelius! 

Der er bisættelse fra Vedbæk kirke lørdag den 9. februar kl. 13.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere