Niels Gudbergsen, 60 år

Som bekendt er der ikke kun én vej at gå for at blive forlægger, men at starte med en militær løbebane må siges at være usædvanligt, ja, næsten kompromitterende i et almindeligvis venstrevendt, intellektuelt miljø.Men det er, hvor Niels Gudbergsen, der søndag den 30. januar fylder 60, har sine voksne rødder: officersskole 1970-74 og løjtnant i Bornholms Værn. Da han til sine overordnedes...

Som bekendt er der ikke kun én vej at gå for at blive forlægger, men at starte med en militær løbebane må siges at være usædvanligt, ja, næsten kompromitterende i et almindeligvis venstrevendt, intellektuelt miljø.
Men det er, hvor Niels Gudbergsen, der søndag den 30. januar fylder 60, har sine voksne rødder: officersskole 1970-74 og løjtnant i Bornholms Værn. Da han til sine overordnedes overraskelse 1980 sluttede sin militære løbebane, kastede han sig over litterære studier ved Københavns Universitet og blev med rekordfart mag.art. i 1984. Han snusede til forlagslivet på Hans Reitzels Forlag som korrekturlæser og redaktionel ansvarlig for genudgivelsen af Billeskov Jansens store værk Den Danske Lyrik 1-5.
1986 etablerede han sammen med hustruen Alis Caspersen forlaget Cicero og fik et par måneder senere tilbudt jobbet som direktør på det 100 år gamle Chr. Erichsens Forlag. 1990 fik de to kække forlæggere mulighed for at købe forlaget, og siden er der kommet en strøm af gode titler fra begge forlag, et varieret program af populær og eksklusiv skønlitteratur, dansk og især udenlandsk med misundelsesværdige salgstal, samt kulturhistoriske og topografiske værker.
Niels Gudbergsen har heldigvis haft overskud til at øse af sine erfaringer til fordel for hele branchen. 1997 blev han indvalgt i Forlæggerforeningens bestyrelse, og han var i den hektiske periode 1999 - 2000 næstformand og dermed medlem af Bogbranchens Fællesråd, hvor han ydede en både saglig og kompetent - og til tider provokerende - indsats. Hans humoristiske og slagfærdige omgangstone parret med en redelig og pragmatisk tilgang til problemerne gjorde ikke blot forhandlingerne nemmere, men trak også resultater i sit kølvand. Han har tillige siddet i bestyrelsen for DBK og Bogmarkedet.
Cicero og Chr. Erichsen har sikkert i årenes løb haft mange bejlere, men for kollegerne i branchen er det godt at vide, at ikke alle er til fals. Det gælder i alle tilfælde ikke for Niels Gudbergsen.

Der er reception for fødselaren den 31. januar kl. 15.00-18.00 i salen i Vartov, Farvergade 27, København.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere