Noget, som giver dig noget mere

Den gode oplevelse, sådan nogle skal litteraturfestivaler byde på mange af. Vi taler med Mathias R. Samuelsen, kunstnerisk rådgiver ved Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

På vej til et af fredagens mange spændende arrangementer så BogMarkedets udsendte de to berømte forfattere Leila Slimani og Kamel Daoud sammen slentre i dyb samtale i den stille morgenregn ned ad gågaden Storgata i Lillehammer.

I forsommerugen, hvor Norsk Litteraturfestival løber af stablen, er et sådant billede almindeligt.

Bogfolket flokkes overalt i det overskuelige bycentrum – forlæggere, journalister, kritikere, litterære agenter. Og selvfølgelig dem, det hele handler om: 400 forfattere og artister fra hele verden mødtes i løbet af de seks dage, festivalen varer. Norsk Litteraturfestival slog i øvrigt sin publikumsrekord, i år kom 31.000 gæster.  

Da festivalen lakkede mod enden, fik vi en snak med kunstnerisk rådgiver Mathias R. Samuelsen, der udvælger de inviterede forfattere, fastlægger samtaletemaerne og sammensætter programmet rettet til voksne i samarbejde med festivalchef Marit Borkenhagen. 

 

De store navne på festivalen præsenteret af folkene bag festivalen. Her præsenterer Mathias R. Samuelsen panelsamtalen med Alice Zeniter og Kamel Daoud i Lillehammer Kunstmuseum.

 

”Jeg synes, festivalen er gået godt. Der er altid et væld af udfordringer undervejs. Os, som arbejder professionelt med festivalen, når aldrig at få et overblik, men på grund af hjælpen fra de flere hundrede frivillige, er det hele alligevel gået fint,” fortæller Mathias R. Samuelsen.

 

Så spørger vi frækt: Er du selv tilfreds med resultatet af dit eget arbejde ved dette års festival?

”Ja, jeg har ingen grund til at klage. Der var en masse arrangementer, jeg gerne selv ville have set. Uheldigvis får jeg ikke selv set så meget selv, fordi jeg konstant løber rundt.

Men jeg håber, at festivalgæsterne hygger sig. Det bedste er måske, når de finder en forfatter, de ikke kendte i forvejen, eller at de opdager en bog, som de kan tage med sig hjem fra festivalen. En bog, som man måske ikke ville have været opmærksom på, hvis man ikke havde besøgt os.”

 

Hvad er det vigtigste element i en god festival efter din mening?

”Rent praktisk handler det om at have en velfungerende organisation,” siger Mathias R. Samuelsen.

Han fortæller videre, at Norsk Litteratur har et godt samarbejde med de frivillige kræfter, som er helt nødvendige for at få festivalen til at løbe rundt.

”Nogle af vores frivillige har arbejdet på festivalen hvert eneste år i et kvart århundrede. Den erfaring, de har med i bagagen, den tradition, de bærer, er ekstremt vigtig for, at festivalen bliver vellykket.”

Det er en stor udfordring at skabe det litterære indhold på festivalen, fortæller han:      

”Når vi taler om det, der foregår på scenerne, er det vigtigt, at vi sammensætter en moderator og en eller to forfattere, som fungerer godt sammen. Vi bruger meget tid på nøje at overveje, hvem der skal moderere hvilke samtaler, hvem der skal sidde sammen, kort sagt: hvilke kombinationer der kan være spændende at lytte til.”

”Da vores festival på mange måder afslutter bogåret 2019, opsummerer vi så at sige, hvad der er sket i årets løb. Når denne festival er slut, begynder en ny bogsæson med efterårets mange nye bøger. Derfor er vi selvfølgelig afhængige af, om det har været et godt bogår, når vi skal sammensætte festivalprogrammet. Tingene hænger sammen.”

 

Ser du en sammenhæng mellem en litteraturfestival og så det, at folk læser mere?       

”Det er jeg helt overbevist om, at der er. For mennesker – inklusive mig selv – er det spændende at møde andre læsere. At dele litteraturen i fællesskab.

Læsning er jo i udgangspunktet en ensom affære, og mange af boglæserne ønsker jo denne ro, tiden for sig selv, som læsningen giver, men det er lige så vigtigt at kunne dele sine oplevelser. Jeg ved, at mange af vores gæster forbereder sig til årets festival ved at læse en eller flere af de forfattere, der kommer.

Vi har et fantastisk program for børn, og jeg er sikker på, at mange børn bliver nysgerrige, når de bliver introduceret for læseglæde, for læsning som en social aktivitet. At litteratur er noget, som kan opleves. Noget, som så at sige giver dig noget mere i samtalen med andre.”     

 

Rejse til og ophold i Lillehammer i forbindelse med Norsk Litteraturfestival blev støttet af NORLA og den norske ambassade i København.

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere