Nogle forfattere fyres – andre går selv

Lindhardt & Ringhof opgiver næsten færdige projekter og bliver beskyldt for at skrotte sine vækstlag

Foreløbig seks forfattere har valgt at forlade Lindhardt & Ringhof i protest over den behandling, forlagsdirektør Morten Hesseldahl har givet lyrikeren Martin Glaz Serup. Det hele begyndte i dagbladet Information med en stort opsat artikel: ‘Et stort forlag skrotter sine vækstlag’, hvor det blev påstået, at forlaget Lindhardt & Ringhof i et brev til en række af sine forfattere havde opsagt samarbejdet, da det er for dyrt at udgive smalle bøger. »Nu er vi blevet pålagt at skære programmet ind til benet og primært fokusere på de udgivelser, vi kan tjene penge på.« Sådan sluttede brevet til lyrikeren Martin Glaz Serup, som endda havde modtaget forskud på sin nye bog, der var klar til at gå i trykken.
»Historien har intet på sig,« svarede Hesseldahl dagen efter i Information og bedyrede, at det kun er Serup, der har fået et sådant brev, og han tilføjede: »Den slags er altid beklageligt, men når salgstallene på forfatterens to foregående titler nåede hhv. 139 og 140 eksemplarer, og begge bøger samtidig indkasserede mådelige anmeldelser, så vi os desværre ikke i stand til at fortsætte samarbejdet.« Man kunne så undre sig over, at et forlag i krise trods alt alligevel havde valgt at betale forskud til en middelmådig forfatter, hvis bøger samtidig ikke kan sælges. Måske er det heller ikke helt elegant af en forlagsdirektør på den måde at hænge en forfatter ud i pressen, da det jo ikke ligefrem er noget, der gør det nemmere for den pågældende forfatter at gå til et andet forlag. Morten Hesseldahls offentligt fremsatte bemærkninger er nu faldet fem andre forfattere så meget for brystet, at de søger nye græsgange. Desuden kan man frygte, at der vil være forfattere, der kvier sig ved at sende manuskripter ind til L&R, hvis de kan risikere at blive hængt ud i den offentlige gabestok.
Når det påstås, at andre forfattere har fået samme slags afslag, hænger det måske sammen med, at »det er en del af den løbende forretning, at listen over udgivelser bliver strammet op, og at forfattere, der også har fået afslag, måske føler sig som en del af denne udvikling,« siger litterær direktør Hans Henrik Schwab.
Fx er det en kendsgerning, at forfattere som Vibeke Marx og Lis Vibeke Kristensen, begge tidligere L & R-forfattere, udkommer med deres nye romaner på Forlaget Modtryk, to romaner, som Modtryk venter sig meget af.
Det er ikke udelukkende smalle forfattere, som det sidste år har forladt Lindhardt & Ringhof. Fx har både Christian Jungersen, Michael Larsen og Janne Teller, som forlaget havde erhvervet i forbindelse med købet af Centrum, valgt at udkomme på andre forlag.
Det er imidlertid ikke kun skønlitteratur, Lindhardt & Ringhof skærer ned på. For nyligt opgav forlaget udgivelsen af Allan Mylius Thomsen og Torben Weirups Gadens kunst, hvor der også forelå en underskrevet kontrakt, og hvor der var udbetalt forskud. Her var der tale om en guide til skulpturer og monumenter i det offentlige rum på Frederiksberg og i København. Allan Mylius Thomsen, der endda havde indhentet fondsstøtte på langt over 100.000 kr., siger til Bogmarkedet: »Manuskriptet var klar til aflevering, så efter tre års arbejde var det lidt surt dagen før pinse at få en mail, hvor der stod, at forlaget alligevel ikke ville udgive bogen, der allerede var forsolgt til boghandlerne.« De to forfattere er nu i seriøse forhandlinger med et andet forlag om udgivelsen.
At forlag vælger at droppe projekter og afskrive store beløb er ikke nyt. Det samme gjorde GB- Forlagene for et par år siden endda i meget større målestok, men måden, det blev gjort på, var måske mere elegant, siden det ikke gav den samme genlyd i pressen.

Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere