Nu skal der videreudvikles

Al begyndelse er svær, siger man. Det kan Rikke Ella Andrup, der står bag forlagene Nelumbo og Petunia, skrive under på. Men en god portion stædighed kan få lyset til at bryde gennem sprækkerne.  

For to år siden interviewede vi Rikke Ella Andrup, der få måneder tidligere havde startet forlaget Nelumbo, som udgiver erotik, chicklit og romantik. For et års tid siden kom børnebogsforlaget Petunia så til.

Sammenlagt har de to forlag udgivet cirka 30 titler, hvoraf flere er blevet oversat.

Udover jubilæerne er forlagene rykket ud af stuen i privaten og ind i egne lokaler. Selv om Rikke Ella Andrup stadig selv sidder på forlagene, benytter hun i stigende grad freelancere – om end hun altid selv tager den sidste gennemlæsning, før manuskriptet ryger i trykken.

Anledninger til at få en snak om Nelumbo og Petunias opstart står således i kø. Rikke Ella Andrup fortæller åbenhjertigt om udfordringer for nye spillere i forlagsbranchen.

 

Hvad har været et højdepunkt i de forgangne to år?

”Da jeg startede Nelumbo, havde jeg forholdsvis beskedne ønsker. Jeg ville gerne have mine bøger ind på biblioteker, og jeg ville gerne kunne mætte alle kundes behov, ved at alle bøger udkom som trykt bog, lydbog og e-bog. Drømmen om at udgive i udlandet kom oveni.

Jeg har i stort omfang nået målene, så nu skal der videreudvikles. Eksempelvis går jeg langsomt over til at bruge professionelle lydstudier i stedet for at have et lydbogsforlag inde over. 

Flere af vores titler er udkommet i Sverige i svensk oversættelse. Men jeg vil gerne nå ud til flere lande. Jeg er ved undersøge, hvorvidt jeg skal benytte en litterær agent, eller om jeg skal sætte mig ned og lave benarbejdet selv.

Undervejs kom Petunia til, det har været en fantastisk oplevelse. Igen har der været meget at lære. Samarbejdet med de dygtige forfattere og illustratorer har været som i en familie, hvor vi har hjulpet og støttet hinanden. Og så har de givet en masse erfaringer videre om, hvordan de har gjort tingene på andre forlag.

Jeg er meget stolt over de dygtige forfattere, der selv er kommet til mig og har sagt, at de gerne vil udgives her – mange af dem har fremhævet den positive ånd bag forlaget. Det betyder rigtig meget for mig, at min personlighed skinner igennem.”

Forlagene går nu så godt, at Rikke Ella Andrup håber, at hun kan leve af dem fuldtid.

 

Den svære vej til biblioteket

”Da jeg udsendte de to første titler, anede jeg ikke, hvor hård kampen skulle blive for at få de famøse lektørudtalelser. Ukendt forlag, ukendt forfatter – bøgerne blev slet ikke vurderet.”

Det skulle vise sig at blive mere besværligt end ventet at få plads på bibliotekshylderne.

”Men hvis jeg vedlagde noget omtale af bogen fra medier eller blogs – fortalte DBC, da jeg spurgte – skulle jeg medsende det. Så kunne det være, at de ville kigge på bogen.

Der er masser af bogbloggere derude, og jeg har også selv været det, men det var en nødløsning; jeg kunne fornemme, at de helst ville have omtale fra en af de store aviser. Det skulle være konkret omtale af bogen og ikke bare forfatteren, og det er ikke nemt at få. Slet ikke.”

Ad omveje og via tilfældigheder kom Rikke Ella Andrup i forbindelse med chefforhandleren for eReolen. Så kom der skub i tingene.

Han ville skrive et essay om erotisk litteratur til sin blog, som han har sammen med to andre bibliotekarer. ”Han indvilligede i at skrive om min egen bog ‘Kendras Blind Date’. Det var langt fra hans foretrukne genre, så det var knald eller fald. Heldigvis gav han mig en god anmeldelse.”

Efterfølgende kom bogen på eReolen, og kort tid efter fik den en lektørudtalelse. Oplevelsen har haft konsekvenser for Rikke Ella Andrups oprindelige idé, nemlig at man ikke behøver at være en allerede anerkendt forfatter for at udkomme på hverken Nelumbo eller Petunia.

”Hvis jeg udgiver for mange debuterende forfattere i streg, risikerer jeg, at de ikke bliver vurderet, fordi forlaget stadigt er ’ungt’, og forfatterne er ukendte. Det betyder, at de ikke får lektørudtalelser, og det smitter af på forlaget, som bliver bedømt til ikke at have anerkendte forfattere. Det er en negativ spiral, og det har jeg lært på den hårde måde.

Jeg udgiver efterhånden en del dygtige forfattere, der har lektørudtalelser i forvejen, på Petunia, så nu kan der heldigvis blive plads til et par nye forfatterstemmer igen.”

 

Udfordringer hos boghandlerne

Andre drømme har vist sig mere besværlige. Rikke Ella Andrup fortæller, at det endnu må forblive en drøm at finde forlagenes bøger ude hos de fysiske boghandlerne:

”Jeg er ikke nået dertil endnu. Det er et svært marked at komme ind på; det er næsten nemmere at udgive i udlandet end at komme til at sælge bøger hos boghandlerne herhjemme – det er en skræmmende tanke. 

Jeg har haft kontakt til en sælger, der tager rundt til boghandlerne, men provision regnet sammen med omkostningerne ved distribution af bøgerne, blev det alt for dyrt. Her må jeg finde en anden måde at gøre det på.”

Paradokset lurer under overfladen:

”Måske skal det gå i omvendt rækkefølge: At vi skaber profit og overskud på salg i udlandet for derefter at kunne afsætte ressourcer til at finde ud af, hvordan vi kommer ind på det danske bogmarked.

Som det er her og nu, har vi en masse små salg hér og dér, men hvis man skal ind hos boghandlerne på landsplan, skal man være dygtig og en knaldhård forhandler. Og så langt er jeg ikke kommet endnu,” svarer Rikke Ella Andrup befriende ærligt.

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere