Nyt fra Tolkiens gemmer

Nu har sønnen til den legendariske eventyrforfatter J.R.R. Tolkien gravet endnu et hidtil uudgivet værk, ’The Fall of Gondolin’, frem fra faderens arkiv.

'The Fall of Gondolin', 'Gondolins fald' som den vil hedde på dansk, er redigeret af forfatterens 93-årige søn Christopher Tolkien.

Bogen udkommer på HarperCollins. Den hidtil uudgivne historie om den mystiske og smukke by Gondolin, som mørke kræfter ødelægger, er forfatterens største kampfortælling før den legendariske 'Ringenes herre'.

Fortællingen blev skrevet, mens John Ronald Reuel Tolkien, som han hed, lå såret på hospitalet efter slaget ved Somme under første verdenskrig.

På vej mod de store fortællinger

Nyheden om den kommende bog kom som en overraskelse for Tolkien-kendere, ikke mindst da Christopher Tolkien tidligere har antydet, at der ikke var mere at komme efter med hensyn til faderens efterladte skrifter. 

’Gondolins fald’ ”er en historie om en søgen med en tilbageholdende helt, som bliver til en rigtig helt – det er en skabelon for alt, Tolkien senere skrev,” udtaler Tolkien-eksperten John Garth og forfatter til ’Tolkien and the Great War’ til den britiske avis The Independent.

Historien handler om helten Tuor, som er på jagt efter den gemte by Godolin. Historien har, fortæller John Garth videre, ”en mørkets fyrste og vores første møde med orker og Balroc´er – det er Tolkien, der gør klar til det, han vil skabe senere.” 

’Gondolins fald’ skal, ifølge forlaget HarperCollins, ses som et af de ”tre store eventyr” fra den yngre Tolkien. De andre to er ’Húrins børn’ (dansk 2007) og ’Beren and Lúthien’. Sidstnævnte bog udgav Christopher Tolkien i 2017, men den er endnu ikke tilgængelig i dansk oversættelse.

Nye film om Middle-Earth

J.R.R. Tolkiens store fortællinger om Middle-Earth (Midgård) er uden tvivl de mest elskede af hans fortællinger, og det begejstrede filmpublikum har hen mod juletid kunnet glæde sig over en af de storslåede og action-fyldte filmatiseringer fra instruktør Peter Jacksons team.

Først kom trilogien ’Ringenes herre’ (2001-03), et årti senere blev ’Hobitten’ (2012-14) filmatiseret i tre flotte blockbuster-film. Endnu mangler ’Silmarrillion’ at komme på det store lærred. Det sker dog næppe.

Mens de to førstnævnte har været tilgængelige for filmatisering siden 1960´erne, sidder boet efter Tolkien tungt på rettighederne til ’Silmarillion’. Eftersom Christopher Tolkien på ingen måde er fan af Peter Jacksons film – faktisk mener han, at Jackson forfladiger dem, tager luften ud af eventyrene og gør faderens værk til pop – har en eventuel filmatisering desværre lange udsigter.

 

 

 


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere